Amit a HPV elleni védőoltásról tudni érdemes

A HPV elleni védőoltás mára már számos rákos megbetegedés és egyéb fertőzés ellen véd. Kiknek és mikor érdemes elkezdeni a védelmet ? Mik az oltás előnyei, számíthatunk-e mellékhatásokra és kihez forduljunk oltásért az alábbiakban kiderül.

Mi a HPV vírus, hogyan lehet elkapni?

A HPV, más néven humán papillomavírus egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzés. Vaginális, anális vagy orális szex útján terjedhet, és különböző egészségügyi problémákat  okozhat, például nemi szervi szemölcsöket és bizonyos ráktípusokat, beleértve a méhnyak-,  a végbél- és a torokrákot.

A humán papillomavírus okozza a méhnyakrák szinte  valamennyi esetét, ezért a védőoltással történő megelőzés különösen a női nem részére akár  létfontosságú is lehet.

Milyen előnyei vannak a HPV elleni védőoltásnak?

A HPV-vakcina nagyszerű módja a vírus elleni védelemnek. Serkenti az immunrendszert, hogy  olyan antitesteket termeljen, amelyek képesek felvenni a harcot a HPV-vel. Ez segít megelőzni a fertőzés okozta betegségeket, és csökkenti az átvitel kockázatát. Ráadásul hatékonyan csökkenti  a HPV-vel kapcsolatos egyéb rákos megbetegedéseket, beleértve a végbél- és torokrákot  férfiaknál és nőknél egyaránt.

Tizenéves kor körül ajánlott a vakcinát beadatni, vagy felnőtt korban. A vakcina bevezetése a HPV-fertőzések és a kapcsolódó betegségek gyakoriságának  csökkenéséhez vezetett. Ez egy értékes megelőzési és védelmi eszköz, a potenciálisan  súlyos egészségi állapotokkal szemben.

A HPV elleni védőoltás előnyei a következők :

 • A méhnyakrák megelőzése: A HPV-vakcina védelmet nyújt a legtöbb méhnyakrákot  okozó HPV-típusok ellen. A védőoltás beadásával az egyének csökkenthetik az  életveszélyes betegség kialakulásának kockázatát.
 • A nemi szervi szemölcsök csökkenése: A vakcina védelmet nyújt bizonyos HPV típusok ellen, amelyek nemi szervi szemölcsöket okoznak. Ez csökkentheti a  kellemetlenségeket és a kapcsolódó problémákat.
 • Védelem más rákos megbetegedések ellen: A HPV-vakcina a méhnyakrák mellett  védelmet nyújt a HPV által okozott más típusú rákos megbetegedések, például a  szeméremtesti, hüvelyi, anális és oropharyngealis rák ellen is.
 • Hosszú távú immunitás: A vakcina hosszú távú védelmet nyújt a HPV-fertőzésekkel szemben
 • Az átvitel megelőzése: A HPV-fertőzés elleni vakcina megakadályozza a vírus másoknak való átadását

A HPV-vakcina hatékonyságát és biztonságosságát tesztelték és bizonyították. A vizsgálatok  folyamatosan bizonyították, hogy képes védelmet nyújtani a célzott HPV-törzsek és a kapcsolódó  betegségek ellen.

Az első HPV-vakcinát 2006-ban hagyták jóvá. Hatalmas hatással volt a méhnyakrákos  megbetegedések arányára, világszerte csökkentve azt. Azóta, 2022-től, már 125 országban a lányok, 47 országban pedig a fiúk rutinszerű oltásai közé sorolják.

Hányféle HPV elleni oltás létezik?

Összesen 3 féle HPV elleni oltás áll rendelkezésünkre:

 • Cervarix: a humán papilloma vírus két leggyakoribb rákkeltő típusát (16-os és 18-as) tartalmazza
 • Silgard: összetettebb, a humán papilloma vírus négy típusát tartalmazza az előbbihez képest a jóindulatú szemölcsöket okozó típusokat is (6-os, 11-es, 16-os, 18-as)
 • Gardasil 9: legösszetettebb,  kilenc típust , rákkeltő és jóindulatú szemölcs okozó fajok elleni védelemmel (6, 11, 16,18, 31, 33, 45, 52, 58-as )

Mindhárom készítményre jellemző, hogy az oltóanyaga  a humán papilloma vírus bizonyos fehérjéjének tisztított vírusszerű részecskéiből előállított, nem fertőző rekombináns DNS-technológiával előállított vakcina.

A rekombináns vakcinákat baktérium- vagy élesztősejtek felhasználásával állítják elő. Ez esetben egy kis DNS-darabot kivesznek a humán papilloma vírusból, és fermentáció útján beillesztik a gyártó sejtekbe (Gardasil esetében, a Saccharomyces cerevisiae-élesztősejtbe).

Az oltások előirat szerint már 9 éves kortól beadhatók. A védettség megszerzéséhez, 15 éves kor alatt 2 oltás szükséges 6-12 hónapos különbséggel, 15 év felett 45 éves korig 3 oltás szükséges.

Kinek kell megkapnia a HPV elleni védőoltást?

A HPV elleni vakcina 11 és 12 éves fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott, mivel ez  nyújtja a legjobb védelmet a vírusnak való kitettség előtt. Azoknak is ajánlott 26 éves korig, akik  még nem kapták meg az oltást. Segíthet megelőzni számos HPV okozta rákos megbetegedést.

Bizonyos emberek számára előnyös lehet, ha idősebb korban kapják meg a vakcinát. Ezek  közé tartoznak a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak és a legyengült  immunrendszerű emberek.

Mennyire hatékony a HPV elleni védőoltás?

A HPV-vakcina hatékony védelmet nyújt a humán papillomavírus ellen. Tanulmányok szerint  akár 90%-kal is csökkentheti a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések kockázatát.  Férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott, szexuális aktivitás megkezdése előtt.

Fontos megjegyezni, hogy a HPV-vakcina nem véd a HPV minden típusa ellen. Több mint 100 (kb.130) különböző törzs létezik, és a vakcina csak a leggyakoribb, magas kockázatú, rákos  megbetegedésekkel összefüggésbe hozható típusokat célozza. A HPV-fertőzés az oltás után is  kialakulhat.

A rendszeres szűrővizsgálatokra, például a Pap-tesztekre és a HPV-tesztekre tehát továbbra  is szükség eljárni. Ezek korán felismerhetik az esetleges fertőzéseket, lehetővé téve azt, hogy a kezelés időben elkezdődjön.

Vannak-e mellékhatásai a HPV elleni vakcinának?

Minden gyógyszer vagy vakcina potenciális kockázatokkal és  mellékhatásokkal járhat.

A HPV-vakcina általában biztonságos, minimális mellékhatásokkal. Ezek közé tartozhat  az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, bőrpír vagy duzzanat. Az ájulás és  az allergiás reakciók ritkább mellékhatások, de általában enyhék és átmeneti jellegűek.

Még ritkábbak a súlyos mellékhatások, mint például a súlyos allergiás reakciók vagy a Guillain Barré-szindróma. A vakcina előnyei azonban nagyobbak, mint a kockázatok. 

A vizsgálatok nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vakcina termékenységi problémákat vagy  hosszú távú egészségügyi problémákat okozna.

Mi történik, ha már megfertőződtem HPV-vel?

Ha valaki megfertőződött HPV-vel, a vakcina akkor is előnyös lehet. A vakcina ugyanis más  törzseket is megcéloz, ami azt jelenti, hogy még mindig  védelmet nyújthat a HPV más típusai ellen, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

A vakcina beadása csökkentheti a különböző HPV-törzsekkel kapcsolatos további fertőzések vagy problémák kialakulásának kockázatát. Ha már volt is fertőzése valakinek, az oltás beadása  védelmet nyújthat a különböző vírus törzsekből eredő jövőbeli fertőzésekkel szemben.

A HPV-vakcina akkor működik a legjobban, ha a vírusnak való kitettség előtt adják be. De még  ha már meg is fertőződött, a védőoltás akkor is nyújthat bizonyos szintű védelmet más  vírustörzsek és az azokhoz kapcsolódó lehetséges egészségügyi problémák ellen.

Mit lehet tenni még a HPV kockázatának csökkentése  érdekében?

A HPV kockázatának csökkentése érdekében hasznosak lehetnek a következő lépések:

 • Óvszer használat minden szexuális aktivitás alkalmával
 • Kevesebb szexuális partner
 • Dohányzás kerülése, mivel csökkenti az immunitást
 • Rendszeres szűrővizsgálat végzése
 • legfontosabb, a HPV elleni védőoltás beadatása

HPV szűrés hogyan zajlik? Miért fontos?

30 éves kor fölött és teherbe eséskor a rendszeres szűrés ajánlott, a HPV- teszt képes kimutatni a vírus egyik örökítőanyagát a sejtekben, akár kisebb fertőzés esetében is. A  lényege, hogy információt ad a vírus típusáról és az előrehaladás mértékéről, a fertőzöttségi állapot kockázati súlyosságának fokáról. Ez amiatt is fontos, mert az időben felfedezett fertőzés gyógyulási esélye jobb és megelőzhető a daganat kialakulása.

A HPV-teszt vizsgálat során a nőgyógyász a méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna kezdeti részéről mintát vesz, majd laboratóriumban a nagy érzékenységű PCR (Polymeras Chain Reaction) alapú módszerrel beazonosítják az esetleges vírus jelenlétét a szervezet sejtjeiben.

Mennyibe kerül a HPV elleni vakcina?

Magyarországon a 2014-től bevezetett, állam által felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadása térítésmentes a jogosultak számára (11 és 12 éves lányok).

Hogyan igényelhető a HPV elleni védőoltást?

Gyermekek esetében a szülők teendője, hogy az oktatási intézményekben az iskolai oltás kampány ideje alatt a kiküldött szülői nyilatkozatot kitöltsék, és visszajuttassák az iskolákba. A vakcinát az iskola orvos adja be.

Felnőtt önkéntesek, saját költségre, időpont igénylés alapján jelentkezhetnek oltóközpontba.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a HPV elleni vakcina?

A HPV-vakcina olyan vakcina, amely védelmet nyújt a humán papillomavírus (HPV) bizonyos  típusai ellen, amely egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzés. Célja a HPV-fertőzések és a  kapcsolódó betegségek, például a méhnyakrák megelőzése.

Ki által javasolt, és kinek mikor kell megkapnia a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni vakcina férfiak és nők számára egyaránt ajánlott. A Centers for Disease Control  and Prevention (CDC), a 11 és 12 év közötti fiúk és lányok számára rutinszerű oltást javasol. Ugyanezt teszi az Egészségügyi Világszervezet is, a WHO 2017-es májusi állásfoglalásában, az országok nemzeti védőoltások programjába javasolja.  Ajánlott továbbá 26 éves korig a fiatal nőknek és 21 éves korig a fiatal férfiaknak, akik korábban  nem részesültek védőoltásban.

Hogyan működik a HPV elleni vakcina?

A vakcina úgy működik, hogy a szervezet immunrendszerét arra serkenti, hogy antitesteket  termeljen a vakcina által célzott HPV-típusok ellen. Ezek az antitestek segítenek megvédeni a  jövőbeli HPV-fertőzésekkel szemben, és csökkentik a HPV-vel kapcsolatos betegségek  kialakulásának kockázatát.

Biztonságos a HPV elleni vakcina?

Igen, a HPV elleni vakcina biztonságosnak és hatékonynak tekinthető. Kiterjedt tesztelésen  ment keresztül, és a szabályozó hatóságok jóváhagyták a HPV-fertőzések megelőzésére való  felhasználását. Mint minden vakcinánál, itt is előfordulhatnak enyhe mellékhatások, például  fájdalom vagy bőrpír az injekció beadásának helyén, de súlyos mellékhatások ritkán fordulnak  elő.

A HPV-vakcina a HPV minden típusa ellen véd?

Nem, a HPV-vakcina nem véd a HPV minden típusa ellen. Viszont véd a leggyakoribb, legveszélyesebb típusok ellen, amelyek a HPV-vel kapcsolatos rákos megbetegedések és  betegségek többségéért felelősek.

Mennyi ideig nyújt védelmet a HPV elleni vakcina?

A HPV-vakcina bizonyítottan hosszú távú védelmet nyújt a HPV-fertőzések és a kapcsolódó  betegségek ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a vakcina legalább 10 évig megőrzi hatékonyságát, és egyre több bizonyíték utal arra, hogy a védettség még ennél is tovább tarthat.

Források

HPV Vaccine Overview, https://www.uptodate.com/contents/human-papillomavirus-hpv-vaccine-beyond-the-basics

HPV, https://oltokozpont.hu/hu/oltas/20/hpv

Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról, https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/hpv/gyakran-ismetelt-kerdesek

Human papillomavirus vaccines: WHO position paper, May 2017-Recommendations, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28596091/

Administering HPV Vaccine, https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/hcp/administration.html

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.