Rovarcsípés allergia: megelőzés és kezelés

A rovarcsípés aggasztó probléma lehet. Főleg akkor ha a méh-, darázs- és szúnyogcsípések következtében allergiás reakció lép fel. Ámbár hasonló tünetekkel járnak, eltérő a súlyosságuk. Melyek a rovarcsípés allergia jelei, hogyan reagáljunk és mi legyen ilyenkor feltétlen nálunk a cikkből kiderül.

Mi a rovarcsípés allergia?

A méhek, darazsak és  szúnyogok mérge, vagy a nyálukban található alkotóelemek izgató hatást váltanak ki a szövetekre és kellemetlen reakciókat okoznak. Ez azt jelenti, hogy a  szúrás helyén és környékén gyakori a fájdalom, a viszkető vörös duzzanat, kisebb-nagyobb terjedelemben kiütések jelennek meg. Ezek a tünetek néhány óráig, legfeljebb bizonyos esetben néhány napig tartanak és normál esetben akár kezelés nélkül gyógyulnak.

Ha azonban a csípést súlyos reakciók kísérik, mint pl. szédülés, szapora pulzus, légzési nehézség, torok duzzanat, vérnyomásesés akkor rovarcsípés allergia alakul ki. Az anafilaxiás reakció, akár eszméletvesztéssel, gégeduzzanat miatt fulladással járó életveszélyes állapot, esetünkben a rovarcsípés allergia legsúlyosabb fázisa. Azonnali orvosi ellátást igényel.

Mennyire gyakori a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípésre való allergia gyakoribb, mint gondolnánk. Becslések szerint az emberek akár 10%-ának is lehet  ilyen allergiája.

Milyen tünetei vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarcsípés allergia legfontosabb jelei, amelyek az allergiás reakció megjelenését sugallják az alábbiak:

 • Fizikai reakciók: A csípés helye körül duzzanat, bőrpír, fájdalom és viszketés
 • Szisztémás tünetek: A csípés helyétől távol eső területeken megjelenő csalánkiütés  vagy egyéb kiütés. Emellett fejfájás, hányinger, hányás és hasmenés is jelentkezhet
 • Légzési nehézségek: zihálás, légszomj, köhögés és szorító  érzés a mellkasban
 • Késleltetett reakciók: A tünetek órákkal a csípés után is jelentkezhetnek. Még mindig  súlyosak lehetnek, és nem szabad figyelmen kívül hagyni.
 • Anafilaxia: Súlyos állapot , gyorsan fellépő tünetekkel. Ilyenkor azonnal orvosi ellátást kell kérni.

Melyek a leggyakoribb rovarcsípés-allergiák?

A rovarcsípésre való allergia gyakori. Súlyos lehet, és komolyan kell venni. Gyakori típusai közé  tartozik a méhcsípés, a darázscsípés és a szúnyogcsípés. A darazsak méhek csípése éles fájdalommal jár, okozhatnak  bőrpírt, duzzanatot és fájdalmat. A szúnyogcsípés túlzott duzzanatot, hólyagosodást és lázat  okozhat. Egyesek több rovarcsípésre is allergiásak lehetnek, ami még érzékenyebbé teszi őket.

Hogyan előzhető meg a rovarcsípés allergiát?

Az allergiás reakció kivédésére, illetve a csípések elkerülése végett jól szolgálhat néhány tipp, amelyeket legfőképpen a szabadban való tartózkodás idején érdemes bevetni. Ezek közül néhány:

 • Igyekezzünk elkerülni a fészkeket és kaptárakat, nádasakat és mocsarakat. Tartózkodjunk óvatossággal a kertek és piknikező helyek közelében
 • Öltözetünk is védelmet nyújthat, viseljünk hosszú ujjút és nadrágot, zárt cipőt
 • Használjunk rovarriasztót
 • Válasszunk inkább tompa színű ruházatot és kerüljük az erős illatokat
 • Óvakodjunk az édes ételektől és italoktól – ezek vonzhatják a szúrós rovarokat
 • Természetes repellensek és illóolajok (citrom, menta, szegfűolaj), füstölők vagy rudacskák használata
 • A rovarok távoltartása érdekében tömítsük be a repedéseket, használjunk szúnyoghálót szellőztetéskor, ne hagyjunk állóvizet a lakásban, takarjuk le az élelmiszereket
 • Ha már az allergia igazolódik, legyen nálunk mindig adrenalin autoinjektor

Rovarcsípés kezelés alapelvei

Ha már a rovarcsípés bekövetkezett, figyeljük a csípés helyének a változásait és a tünetek súlyossága függvényében, megfelelőképpen reagáljunk. Útmutatóként szolgálhatnak az alábbi lépések bevetése :

Tisztítás

A csípés után a rovart vagy a fullánkját gyorsan el kell távolítani. A csípés helyét meg kell tisztítani. Egyes rovarok fertőzést is terjeszthetnek, ezért a tisztításhoz használhatunk oktenidin-dihidroklorid tartalmú sprayt (Octenisept), mely fertőtlenítő hatású, meggátolja a fertőzés továbbterjedését. A csípést ezután kezelhetjük Octenisept géllel, mely egyrészt védőréteget képez a környezeti hatásokkal szemben, másrészt megakadályozza a csípés felülfertőződését.

Borogatás, enyhe tünetekre

A gyulladás és viszketés szüntetésére, enyhébb esetben elegendő a hideg-jeges vagy jégzselés borogatás 10-15 percnyi időre. Ennek hatására az erek összehúzódnak, az irritáló méreganyagok felszívódása lassul, és a tünetek enyhülnek.

Súlyosabb tünetek kezelése

Súlyosabb bőrpanaszok esetén a  rovarcsípés- allergia kezelésére használt gyógyszerek, az antihisztaminok csökkenthetik az intenzív tüneteket, a felerősödött viszketést,  duzzanatot és bőrpírt. Először a bőrre alkalmazott helyi szerekkel kezdjünk, majd kiegészítésképpen egészségügyi szakember tanácsát kérve, szedhetünk szájon át is antihisztamin tartalmú tablettát (cetirizin, loratadin, fexofenadin).

A bőrre alkalmazott dimetindén-maleát ( pl.Fensitil gél, AllistilEP gél) tartalmú készítmények, előnye, hogy gyorsan hat, csillapítja a viszketést és bőrirritációt, hűsítő és helyi érzéstelenítő hatású. Alkalmazása felnőttek esetében, napi 2-4 alkalommal.

A Burow-kenőcs (alumínium acetát tartarát) vagy az alumínium-acetát-tartarát-borát (pl.Alsol kenőcs) gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hűsítő, bőrirritáció és viszketés csillapítására szolgáló hatóanyag.

A gyógyszereket mellőző és gyógynövényeket kedvelők részére, illetve gyermekek esetében jó választás lehet az Antivakarin krém, mely összetételében speciális gyógynövénykivonatokat és növényi foszfolipideket tartalmaz. A Novosil gél, Boswellia keserűfű, zsálya és cickafark illóolajokat, mentol és bazsalikom levél olajat tartalmaz a tünetek hatékony csillapítása érdekében.

A kalcium használata, csípések, allergia esetében mára már kutatások szerint hatástalannak bizonyul.

A B-vitaminok szedése a csípések megelőzéseként vitatható. Egyes bőrgyógyászok véleménye és kutatások szerint, a B-vitaminok szedése mellet, a bőr sokkal kevésbé lesz vonzó a támadó rovarokkal szemben (a B-vitaminok bőrön át kibocsátott jellegzetes “illata” miatt).

Alkalmazás felnőttek esetében: B-komplexből 2×2 tabletta naponta, vagy B1-vitaminból 100 mg naponta. Hatás fellépte legkorábban 3 nap múlva várható.

Végső soron, csúnya csípésekre, nagy helyi rexakciók kezelésére, a gyulladás és fájdalomcsillapító hatású kortikoszteroidok sorából az orvos által felírt, hidrokortizon tartalmú krém (Laticort, Locoid krém), kenőcs vagy gél segít enyhíteni a nagymértékű gyulladást és fájdalmat.

Allergiás reakció, autoinjektor használata

Amennyiben gyorsan kialakuló súlyos reakciók jelentkeznek, mint pl. nyelvduzzanat, nehézlégzés, szédülés, ájulás, beszédzavar, tartós köhögés az autoinjektort azonnal alkalmazni kell! 

Az autoinjektor sürgősségi injekciózásra alkalmazható adrenalinnal feltöltött toll, a beteg által önállóan használható eszköz súlyos allergiás (anafilaxia) reakció fellépése esetén. Célja, hogy a szervezetet stabilizálja az orvosi segítség érkezéséig.

Az adrenalin elsősorban a szív- és érrendszerre fejti ki hatását, gyorsan összehúzza az ereket, a tüdőben pedig ellazítja az izmokat így javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést, azaz kivédi az anafilaxia esetleges halálos kimenetelű hatásait.

Az autoinjektort orvos írja fel, kivizsgálás után, általában dupla adagban, megfelelő hatáserősségben (felnőtt és gyermek részére) azoknak a személyeknek akiknél magas az anafilaxiás sokk kialakulásának a kockázata. Fontos, hogy az érintettek teljesen tisztába legyenek az autoinjektor használatával és alkalmazásának fontosságával. Hatékonyság szempontjából figyelni kell az injektor szavatossági idejét, tárolási körülményeit, a túl meleg vagy túl hideg rontja a hatóanyagminőséget.

Ha a beteg vagy az érintett állapota nem teszi lehetővé, akkor a közelében tartózkodó személy is beadhatja az injekciót. A beadás kizárólag a combizom külső középső részébe történik, 90 fokban, kattanás jelzi a hatékony beszúrást. Ezt követően 3-5 másodpercig tartani kell, majd kihúzni a tollat és 10 másodpercig masszírozni a beadás helyét. Meg kell jegyezni az injekció beadás időpontját, majd orvost, mentőt hívni. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek 5 percen belül, egy újabb (a második)  adag beadása lehetséges.

Sürgősségi esetben az autoinjektort akkor is alkalmazni kell, ha nem teljesen egyértelmű de nagyon gyanús az anafilaxiás sokk bekövetkezése, az életveszélyes állapot kivédése céljából.    

Milyen hosszú távú hatásai vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarcsípés allergiának hosszú távú hatásai lehetnek. Ezek a csípés súlyosságától és típusától  függően változhatnak. Az ismételt expozíció súlyosbíthatja a reakciókat.

Megjelenhet duzzanat, viszketés és bőrpír a csípés helyén. De ugyanakkor lelki hatás is  jelentkezhet. Az emberek félhetnek attól, hogy újra csípés éri őket, ami szorongáshoz és a szabadtéri  tevékenységek kerüléséhez vezethet.

Az allergia vizsgálatok  segíthetnek a kiváltó okok megtalálásában, és az immunterápia  idővel csökkenthetik a reakció súlyosságát, javíthatja az egyének életminőségét.

Milyen kezelési lehetőségek vannak, gyógyítható-e a rovarcsípés-allergia?

A rovarcsípés-allergiát, például a méhek, darazsak és szúnyogok által okozott allergiát nem  lehet teljesen gyógyítani. Léteznek azonban olyan kezelések, amelyekkel enyhíthetők a tünetek  és csökkenthető az allergiás reakció súlyossága. Ezek a kezelések közé tartozik az allergén  immunterápia.

Az allergén immunterápia ideális hosszú távú megoldást jelenthet a rovarcsípésre allergiások  számára. A kezelés olyan injekciók sorozatából áll, amelyek annak a rovarnak a  kis mennyiségű mérgét tartalmazza, amely allergiás reakciót vált ki. Ezáltal az immunrendszer fokozatosan érzéketlenné válik,  és a jövőbeli reakciók sokkal kevésbé súlyosak.

Az allergén immunterápia azonban nem feltétlenül szünteti meg teljesen a jövőbeli reakciók  esélyét. Ezért a rovarcsípésre allergiás egyéneknek továbbra is óvintézkedéseket kell tenniük, és  távol kell maradniuk az allergiás reakciókat kiváltó rovaroktól.

Bár a rovarcsípés-allergiára nincs gyógymód, az allergén immunterápia reményt és  megkönnyebbülést adhat az ilyen veszélyes reakciókban szenvedőknek. A megfelelő kezelési  protokollok betartásával és az óvintézkedések megtételével az ilyen allergiások csökkenthetik  kockázataikat, és az allergiás reakciótól való félelem nélkül élhetnek.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tünetei vannak a rovarcsípés-allergiának?

A rovarcsípés-allergia gyakori tünetei közé tartozik a duzzanat, a bőrpír, a viszketés és a  fájdalom a csípés helyén. Előfordulhatnak azonban súlyosabb reakciók is, mint például légzési  nehézség, csalánkiütés, szédülés, sőt akár anafilaxia is.

Hogyan tudom megkülönböztetni a rovarcsípésre adott normális reakciót és az allergiás  reakciót?

A rovarcsípésre adott normális reakció általában helyi tünetekkel jár, mint például kisebb  duzzanat és fájdalom, amelyek általában néhány órán belül maguktól is elmúlnak. Az allergiás reakciók  ezzel szemben általában súlyosabbak, és a csípés helyén kívül is jelentkezhetnek tünetek,  például csalánkiütés, légzési nehézség, szapora pulzus, gégeduzzanat.

Mit kell tennem, ha rovarcsípés-allergiára gyanakszom?

Ha felmerül a rovarcsípés-allergia gyanúja, fontos, hogy a megfelelő diagnózis érdekében egy allergológus vagy immunológus orvoshoz forduljunk. Ők vizsgálatokat végezhetnek az allergia  megállapítására, és útmutatást adhatnak a kezeléséhez.

Hogyan előzhető meg a rovarcsípés allergiát?

A rovarcsípés-allergia megelőzése érdekében számos óvintézkedést tehetünk. Kerüljük az élénk színű ruhák, virágos parfümök és édes illatú krémek vagy szappanok viselését, mivel ezek vonzhatják a  rovarokat.

Ha a szabadban tartózkodunk, viseljünk hosszú ruházatot, használjunk rovarriasztót. Ismert allergia esetén ajánlott epinefrin autoinjekciót is magunknál tartani.

Minden méh-, darázs- és szúnyogcsípés veszélyes?

Míg a legtöbb ember csak enyhe reakciókat tapasztal a méh-, darázs- és szúnyogcsípésekre,  egyeseknél súlyos allergiás reakciók is előfordulhatnak. Fontos, hogy tisztában legyünk az allergia  jeleivel és tüneteivel, és szükség esetén tegyük meg a megfelelő lépéseket az allergia  kezelésére.

Kezelhető-e a rovarcsípés allergia?

Igen, a rovarcsípés allergia kezelhető. Az allergia súlyosságától függően a kezelési  lehetőségek közé tartozik a gyógyszerek –  antihisztaminok, kortikoszteroidok  –  vagy immunterápia bevetése . Az egyéni kezelési tervet az orvos állítja fel.

Árthatok az autoinjektor használatával ha nem egyértelmű az anafilaxiás sokk kialakulása?

Ha a kezdeti tünetek enyhék, de az érintett igazolt allergiás, az injekció beadását nem szabad halogatni. Az előny kockázat mérlegelésével, a feleslegesen bejuttatott adrenalin dózis kisebb problémát jelent, mint egy súlyos, anafilaxiás életet veszélyeztető állapot kialakulása.

Források

https://egeszsegvonal.gov.hu/a-a/926-adrenalin-autoinjektor-hasznalata.html

https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=23843

https://independentdoctor.co.uk/news/vitamin-b-helps-prevent-insect-bites/

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.