A Szemcseppek Fajtái, Tárolása és Használati Módja

Tény, hogy az elmúlt évszázadok alatt a szemcseppek használata nélkülözhetetlen részévé vált a szemészetnek, lehetővé téve számos betegség hatékony és kényelmes kezelését. Ezen felül, számos különböző hatóanyaggal és formával rendelkeznek, kényelmes és gyors alkalmazhatóságuk révén mindenki számára lehetőséget biztosítanak a személyre szabott ellátásra.

Hatóanyagok és Azok Hatása: Szemcseppek Típusai

A szemcseppek használata különböző eredetű szemproblémákra, gyulladásokra, fertőzésekre és allergiás reakciók esetén nyújthat segítséget. A szemcseppek hatóanyagai és ezeknek hatása alapvető a szem-egészségének megőrzése terén, ezért nézzük meg a különböző szemcseppek típusait és hatásaikat.

Műkönnyek

Először is, a lubrikáló (nedvesítő) cseppek elsősorban a szemszárazság kezelésére szolgálnak. Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek hasonlóak a természetes könnyréteghez – ezért is nevezik őket műkönnyeknek- és pótolják a szem természetes nedvességtartalmát, javítva ezzel a komfortérzetet.

Érdemes példaként megemlíteni némelyik legnépszerűbb nedvesítő hatóanyagot. Ilyen például a Hyaluronsav, mely kiemelkedő nedvesítő képességgel rendelkezik, így számos nedvesítő szemcseppben megtalálható. Közismert még a carboxymethylcellulóz, ami szemkényeztető összetevő, hiszen hidratálja a szem felszínét, segítve a könnyréteg regenerálódását. Továbbá, a polietilén-glikol, hatékonyan segít a felszíni szemirritáció enyhítésében. Mindezek mellett találkozhatunk glicerin tartalmú szemcseppekkel is, melyeket különösen a kontaktlencse viselők kedvelnek. A szaruhártya regenerálódásában jelentős szerepet játszik a dexpanthenol, valamint a gyógynövények, mint a kamilla, körömvirág és szemvidító fű is jó szolgálatot tesznek az irritált, kivörösödött szem enyhítésében.

Antihisztaminok és szemcseppek

Ha allergiás reakcióról van szó, a helyileg alkalmazott antihisztamin tartalmú szemcseppek jelentenek hatékony megoldást. Ezek a cseppek a szemben lévő hisztamin receptorokat blokkolják, csökkentve ezzel az allergiás tüneteket, mint a viszketés, vörösség és duzzanat.

Az antihisztamin hatású szemcseppek gyakran tartalmazzák az alábbi hatóanyagokat:

 • Azelasztin
 • Emedasztin
 • Levocabasztin
 • Olopatadin

Szteroid szemcseppek

A szteroid szemcseppek, mint a neve is mutatja, szteroidokat tartalmaznak. Főként súlyos gyulladások esetén alkalmazzák, mert hatékonyan csökkentik a duzzanatot és a gyulladást. Az ilyen típusú cseppek használatát mindig orvosnak kell felügyelnie, mivel hosszú távú alkalmazás esetén mellékhatások léphetnek fel.

Példaként említhető a Dexamethason hatóanyag, egy erős gyulladásgátló szteroid, amely a nem fertőzéses eredetű, a szem külső gyulladásainak vagy allergia okozta gyulladásos állapotok illetve műtétek után keletkező gyulladás kezelésére javallt. Gátolja a gyulladás tüneteit, a duzzanatot, fájdalmat és vörösséget. Mechanikai , kémiai és immunológiai hátterű gyulladás gátlója.

Antibakteriális szemcseppek

AY antibakteriális szemcseppek célja a szemfertőzések kezelése. Ezek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek elpusztítják a káros baktériumokat, lehetővé téve a szem gyorsabb gyógyulását.

Példaként említhető az Erythromycin, a Tobramycin és a Ciprofloxacin tartalmú szemcsepp. Az Erythromycin egy széles spektrumú antibiotikum, amely számos különböző baktériumot képes pusztítani. A Tobramycin szintén hatásos a legtöbb baktérium ellen, de főként a Pseudomonas aeruginosa ellenében, ezért gyakran alkalmazzák a szemfertőzések kezelésére. A Ciprofloxacin egy úgynevezett fluorokinolon antibiotikum, ami szintén széles spektrumú. Bár erősebb mellékhatásai lehetnek, ezért csak súlyos bakteriális fertőzések esetén javasolt a használata.

Kombinált hatóanyagokat tartalmazó szemcseppek

Ezen szemcseppek egyedülállósága abban rejlik, hogy többféle hatóanyagot tartalmaznak, melyek összehangolt működésével képesek számos szemprobléma orvoslására. A kombinált hatóanyagú szemcseppek széles körben preferáltak, mert gyakran bizonyulnak hatékonyabbnak, mint az egyszerű hatóanyagú termékek.

Példák a kombinált hatóanyagokra

 • Antibakteriális és szteroid szemcsepp: Az antibakteriális hatóanyag elpusztítja a szemet fertőző baktériumokat, míg a szteroid hatóanyag a gyulladás csökkentésében játszik szerepet. Pl. :levofloxacin és dexamethazol, tobramycin és dexamethazol
 • Antihisztamin és dekongesztáns szemcsepp: Az antihisztamin hatóanyag a gyulladásos reakciókat blokkolja, míg a dekongesztáns hatóanyag érösszehúzó hatással rendelkezik, segít csökkenteni a szem vörösségét és duzzanatát.

A kombinált hatóanyagú szemcseppek alkalmazásakor fontos, hogy mindig az orvos által ajánlott dózist és alkalmazási gyakoriságot tartsuk be, mivel túlzott használatuk esetén mellékhatások léphetnek fel.

Szemcsepp kötőhártyagyulladásra

Szemcsepp kötőhártyagyulladásra
forrás: elements.envato.com

A kötőhártyagyulladás igen gyakori panasz – főleg a kisgyermekek körében is – a szem kötőhártyájának gyulladása, amely irritációt és vörösséget okoz. A leggyakoribb kiváltó okok közé tartoznak a bakteriális és vírusos fertőzések, allergiás reakciók, vagy akár egy idegentest, amely a szembe kerül. A gyulladás tünetei között szerepel a vörös szem, viszketés, égés, kellemetlenség érzése, valamint a szem váladékozása.

A fertőzés könnyen terjed, viszont nem súlyos, és viszonylag rövid időn belűl gyógyul (5-7 nap). A kötőhártyagyulladás kezelése a gyulladás okától függ. Allergiás reakció esetén antihisztaminokat tartalmazó szemcseppek alkalmazása ajánlott, melyek segítenek enyhíteni a tüneteket. Bakteriális fertőzéskor antibakteriális szemcseppeket írnak elő az orvosok, míg a vírusos fertőzések esetén nincs specifikus kezelés, a betegségnek magától kell elmúlnia. Azonban a tünetek enyhítésére használhatóak nyugtató, csillapító hatású szemcseppek.

Szemcseppek Tárolása: Hogyan és Hol Tartsuk Őket?

A szemcseppek tárolásának megfelelő módja fontos szem előtt tartani, mivel a szemcsepp eltarthatósága és hatásossága több tényezőtől függ. Az egészségünkkel kapcsolatos mindennapi dolgok közül a szemcseppek helytelen tárolása könnyen sérülést vagy fertőzést okozhat a szemünkre. Így hát, lássuk, hogyan tároljuk őket megfelelően?

1. Szobahőmérsékleten tárolva

Általános szabályként a szemcseppeket szobahőmérsékleten kell tárolni (15-25°C között), hacsak a csomagolás másképp nem utasít. A túl hideg vagy túl meleg környezet ronthatja a szemcsepp minőségét, így ezekben a helyzetekben a hűtőszekrényben vagy a napfényben való tárolást el kell kerülni.

2. Hűtőszekrényben

Egyes hatóanyagot tartalmazó szemcseppek tárolása igényelhet plusz figyelmet és gondoskodást. Azaz, vannak szemcseppek, amiket kimondottan hűtőszekrényben kell tartani. De miért is van ez így? A magasabb hőmérsékletek hatással lehetnek a szemcseppek hatóanyagaira, és így csökkenthetik azok hatékonyságát, illetve ronthatják a cseppek minőségét. A hideg megakadályozza a hatóanyagok vagy egyes segédenyagok bomlékonyságát, illetve a hűtés gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Íme néhány példa szemcseppekre, amelyeket hűtőszekrényben (2-8 Celsius fok között) kell tárolni (már a felbontás előtt is):

 • Restasis (Cyclosporine): Ezt a szemcseppet gyulladásos szem betegségben, például száraz szem betegségben szenvedő betegek számára írják fel. A beadott cseppek csökkenthetik a gyulladást és segíthetnek a természetes könnyek termelésének fokozásában.
 • Xalatan (Latanoprost): Ez a szemcsepp a nyitott zugú glaukóma és a magas szemnyomás kezelésére szolgál. A hűtött tárolás segít megőrizni a hatóanyag stabilitását.
 • Travatan Z (Travoprost): Ez a szemcsepp szintén glaukóma és magas szemnyomás kezelésére használatos, és a hűtőszekrényben való tárolás segíthet a szemcsepp eltarthatóságának növelésében.
 • Taflotan (Tafluprost): csökkenti a szem nyomását, a bontatlan fóliatasak hűtőben tárolandó, az egyadagos tartály felbontáas után 28 napig használható legfeljebb 25 Celsius fokon.
 • A gyógyszertárban készített, úgynevezett magisztrális szemcseppeket is mindig hűtőszekrényben kell tárolni

3.Tiszta és száraz helyen

A szemcseppeket tároljuk száraz, tiszta helyen, hogy elkerüljük a szennyeződéseket vagy a penész képződését. A fürdőszoba nedvessége például ilyen szempontból káros lehet.

4. Szorosan lezártan

Mindig győződjünk meg róla, hogy a cseppentő szorosan le van zárva a használat után, hogy megőrizd a termék tisztaságát és minőségét. A szemcsepp flakont nem szabad megnyitva hagyni, mert a levegőben lévő baktériumok könnyen bejuthatnak és szennyezhetik a cseppfolyós halmazállapotú készítményt.

5. Elérhetetlen helyen a gyerekek számára

Ahogy más gyógyszer esetében is, a szemcseppeknek is elérhetetleneknek kell lenniük a gyerekek számára mind a saját, mind a látogatók biztonsága érdekében.

A szemcseppeket nem ajánlott megosztani másokkal, még akkor sem, ha ugyanazzal a problémával küzdenek, mert ez a gyakorlat fertőzéseket terjeszthet.

A szemcseppek, akárcsak más gyógyszerek, lejárati dátummal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az adott dátum után a terméket már nem szabad használni, mivel hatóanyagai elveszíthetik hatékonyságukat, és szennyeződhetnek.

Összegzésképpen, a szemcseppek tárolása nem igényel különleges körülményeket, de néhány alapszabály betartása elengedhetetlen a termék hatékonyságának megőrzése és a szemünk egészségének biztosítása érdekében.

Szemcseppek Használati Módja: Útmutató  Lépésről-Lépésre

A szemcseppek használata elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de néhány egyszerű lépést követve könnyen elsajátítható. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan alkalmazzuk helyesen ezeket a termékeket.

 1. Alapos kézmosás: Mindenekelőtt alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, hogy minimalizáljuk a szembe kerülő baktériumok kockázatát.
 2. Húzzuk le a szem alsó szemhéját: A második lépésben húzzuk le a szem alsó szemhéját, hogy kialakuljon a csepp befogadására alkalmas ‘zseb’.
 3. Helyezzük a cseppet a szembe: Fordítsuk a szemcsepp flakont fejjel lefelé, és óvatosan nyomjuk meg, hogy a kívánt mennyiségű csepp bekerüljön a szembe. Kerüljük a flakon szemmel való érintkezését, mert ez szennyezést okozhat!
 4. Pislogjunk: Zárjuk be a szemet, csukott szemmel párszor jobbra-balra, fel-le nézzünk és finoman pislogjunk néhányat, hogy a csepp egyenletesen eloszlatható legyen a szemgolyó felületén.
 5. Tisztítsuk meg a flakont: Végül töröljük meg a flakon cseppentőjét egy tiszta papírtörlővel, majd csavarjuk vissza a kupakot.
Szemcseppek használati módja
forrás: canva.com

Megjegyzés: Ha többféle szemcseppet is használunk, fontos, hogy betartjuk az adott cseppek közötti ajánlott időtartamot, hogy ne semlegesítsék egymás hatását. A szemorvos vagy a gyógyszerész jellemzően ajánlani fogja a szerintuk megfelelő várakozási időt.

A Tartósítószermentes Szemcseppek Előnyei: Miért Válasszuk Őket?

Tartósítószermentes szemcseppek felhasználása több előnnyel is jár. Itt nem csupán a szem szárazságával kapcsolatos panaszokat kezelhetjük, de egy sor más fontos tényezőt is figyelembe vehetünk, amikor a megfelelő szemcseppek kiválasztásáról van szó.

 • Kevesebb irritáció: A tartósítószerek gyakran irritálják a szemet, amely különösen akkor fontos szempont, ha a szükségessé váló gyakori cseppentésből adódóan hosszú heteken vagy hónapokon keresztül használjuk ezeket.
 • Jobb nedvesítés: A tartósítószermentes szemcseppek bizonyítottan jobban nedvesítik a szemet, mint egyes tartósítószeres változatok.
 • Kevesebb allergiás reakció: Sokan allergiásak a szemcseppekben gyakran megtalálható tartósítószerekre. A tartósítószer-mentes változatok ilyen esetekben különösen ajánlottak.

A Szemcseppek Választékának Bővülése: Új Termékek és Innovációk

A szemcseppek választéka egyre szélesebb, és új, innovatív termékek érkeznek a piacon, melynek köszönhetően egyre szélesebb betegségkörön tudnak segíteni. Nézzük meg, milyen új termékek és innovációk találhatók a szemcseppek világában.

Célzott gyógyszerkibocsátó szemcseppek: Az új generációs szemcseppek már képesek célzottan, a szem kívánt részébe juttatni a hatóanyagot. Ez az innováció nagyban elősegíti a gyógyulást és minimalizálja a mellékhatásokat.

Digitális szemcseppek: A technológia fejlődésével a szemcseppek is digitális korba léptek. A digitális szemcseppek olyan intelligens eszközökkel vannak összekapcsolva, amelyek figyelemmel kísérik a használatot, és emlékeztetnek a cseppek rendszeres alkalmazására.

Tartósítószer-mentes szemcseppek: Az egészségtudatos vásárlók igényeire válaszul, a gyártók egyre több tartósítószer-mentes szemcseppet kínálnak. Ezek a termékek kíméletesebbek a szemhez és minimálisra csökkentik az irritációt.

Növényi kivonatokat tartalmazó szemcseppek: A természetes összetevők iránti igény növekedésével a szemcseppekben is megjelennek a növényi kivonatok, mint például a kamilla, az aloe vera, vagy a szemvidítófű. Ezek a komponensek természetes megoldást nyújtanak a szemszárazság és más szemproblémák kezelésére.

Nagyon fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy szakértővel a legmegfelelőbb szemcsepp kiválasztása előtt. Különösen igaz ez az új termékek esetében, mivel a hatóanyagok és összetevők közötti interakciók változatosak lehetnek és az egyéni szem- és egészségi állapot függvényében a szemcseppek hatása is eltérő lehet.

Források

 1. What to Know About Preservative-Free Eye Drops, Plus Products to Consider
 2. Conjuctivitis (Pinkeye)
 3. Pinkeye 
 4. Eye Drops

 

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.