Mi az inzulinrezisztencia – leírás, jellemzők, kezelési tippek

Az inzulinrezisztencia egy összetett szénhidrát anyagcserezavar. Kiindulópontja a szervezet sejtjeinek inzulinnal szembeni érzéketlensége, elégtelen hasznosítása, amely következtében többféle hormonális egyensúly borul fel. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint a fáradtság, szomjúság, gyakori vizelés és a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás.

Ebben az útmutatóban részletezzük az inzulinrezisztencia definícióját, jellemzőit és gyógyítási lehetőségeit.

Mi az inzulinrezisztencia?

A szervezet sejtjeinek a megfelelő működéshez táplálékra (glükóz) van szüksége. A sejtek, a cukrot csak inzulin jelenlétében képesek felvenni és energiává hasznosítani. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, amely segít szabályozni a véráramban lévő glükózt. Inzulinrezisztencia esetén azonban a sejtek (főleg az izomsejtek, zsírsejtek, májsejtek) nem reagálnak hatékonyan az inzulin jelzéseire (úgymondd rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben), másrészt jóval több inzulinra van szükség a glükóz sejtbe juttatásához. Ez pedig a glükóz felhalmozódáshoz vezet a vérben.

A felhalmozódott glükóz szint a szervezetet fokozott inzulin termelésre serkenti. Ez a szapora termelés a sejtek kimerülésével és az inzulinérzékenység csökkenésével jár, miközben létrejön egy hormonháztartás zavar. Hiába van jelen az inzulin, a sejtek nem képesek azt hasznosítani.

Az inzulinrezisztencia kockázati tényezői közé tartozik az elhízás, a fizikai inaktivitás, valamint a finomított cukrokban és szénhidrátokban gazdag étrend. Ez súlygyarapodást és más egészségügyi állapotokat, például szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Kiváltó okok

Az inzulinrezisztencia okai közé tartozik:

  • az elhízás, inaktív életmód, kevés mozgás
  • a genetikai hajlam,
  • a szervezetben fennálló krónikus gyulladás,
  • a hormonális egyensúlyhiány (Cushing-szindróma, akromegália, pajzsmirigy alulműködés),
  •  bizonyos gyógyszerek (szteroidok, egyes vérnyomáscsökkentők, HIV ellenes gyógyszerek),
  • a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő alvás.

Az elhízás, különösen a túlzott hasi zsírfelesleg, olyan gyulladáskeltő zsírsavakat szabadít fel, amelyek megzavarják az inzulin anyagcserét. A mozgásszegény életmód is elősegíti a súlygyarapodást és növeli az inzulinrezisztenciát. Ráadásul a genetika miatt egyeseknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia. További okok közé tartozik a krónikus gyulladás, a hormonális egyensúlyhiány, mint például a PCOS (policisztás ovárium szindróma), és bizonyos típusú gyógyszerek.

A túl sok finomított szénhidrát és cukros étel fogyasztása szintén inzulinrezisztenciához vezethet. Ennek oka, hogy ezek vércukorszint-emelkedést okoznak, és a szervezetnek több inzulint kell termelnie, hogy ezt kezelni tudja. Idővel a szervezet számára nehézzé válik az elegendő inzulin előállítása, és a sejtek érzéketlenné válnak.

A kutatások azt mutatják, hogy a minőségi alvás hiánya szintén hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához. Ez azért van, mert megzavarja a szervezet hormonális egyensúlyát, ami hatással van az inzulinérzékenységre.

Jellegzetes tünetek

Az inzulinrezisztencia különböző tüneteket okozhat, például fokozott éhségérzetet, fáradtságot és súlygyarapodást, különösen a has körül. Menstruációs zavarok, hajhullás és meddőségetMagas vérnyomás, bőrpettyek, szőrnövekedés, sötét foltok a bőrön és hormonális egyensúlyzavarok is megjelenhetnek.

Nagyon fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk, ha ezek a tünetek jelentkeznek. Az inzulinrezisztencia korai felismerése és kezelése megakadályozhatja, hogy súlyosbodjon, például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához hasonlóan.

Kockázatai és veszélyei

Az inzulinrezisztencia komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ez akkor következik be, amikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, amely segít a vércukorszint szabályozásában. Ha nem működik hatékonyan az inzulin, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, ami magas cukorszinthez vezet.  Ez hatással lehet az energiaszintre, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Az inzulin segít szabályozni a zsírraktározást és -lebontást. Ha azonban rezisztenssé válik, a felesleges zsír felhalmozódik a szervezetben. Ez magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Amikor a szervezetben inzulinrezisztencia alakul ki, az egy ördögi kört hoz létre. Több inzulin termelődik, hogy megpróbálja ellensúlyozni a rezisztenciát. Ez az extra inzulin azonban fokozhatja a súlygyarapodást és az elhízást, a kóros koleszterinszint kialakulását.

Ráadásul a zsír felhalmozódhat az olyan szervek körül, mint a máj, a hasnyálmirigy és a szív. Ez a zsír hozzájárul a gyulladáshoz, és tovább zavarja a szervezet egyensúlyát. Ez nem alkoholos zsírmáj betegséghez, hasnyálmirigy-gyulladáshoz, a hasnyálmirigy túlterhelődéséhez vezethet.

A magas inzulinszint befolyásolhatja a teherbeesés folyamatát is. Ennek magyarázata abban áll, hogy a magas inzulinszint miatt megemelkedik a tesztoszteron (férfi hormon) termelés, miközben a petefészek petesejt termelése lelassul, a tüszőérés gátlódik, a menstruációs ciklusok hosszabbodnak, rendszertelenné alakulnak, ami nem előnyös a termékenységre nézve. Összességében elmondható, hogy a női hormon egyensúly (ösztrogén-progeszteron) felborul. Ez pedig hosszú távon meddőség állapotához vezethet.

Az inzulinrezisztencia összefügg a metabolikus szindrómával. Ez a kombinált állapot növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Megelőzése

Az inzulinrezisztencia megelőzése vagy kezelése érdekében nagyon fontos az egészséges életmód fenntartása. Tornázzunk rendszeresen az inzulinérzékenység javítása és a testsúly kezelése érdekében. Emellett táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, sok teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírokat tartalmazó étrenddel. Emellett gondoskodjunk az egészséges testsúly fenntartásáról és a stressz kezeléséről.

Az inzulinrezisztencia és a vele járó problémák, például a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében törekedni kell arra, hogy minél előbb bevessük az egészséges életmódot biztosító változtatásokat.

Étrendi változtatások

Az inzulinrezisztencia étrenddel történő javításához vegyük figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • Több teljes értékű élelmiszer, például gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és sovány fehérjék fogyasztása
  • A feldolgozott élelmiszerek, a cukros italok és a finomított szénhidrátokat tartalmazó rágcsálnivalók korlátozása
  • Egészségesebb zsírok választása, például avokádó, olívaolaj, diófélék és magvak
  • Antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek, például bogyós gyümölcsök, sötétzöldek és színes zöldségek fogyasztása
  • Étkezés közben figyeljünk oda, és vegyük észre az éhség és a jóllakottság jeleit
  • Fontos a megfelelő hidratálás, elegendő vízfogyasztás

Ezek az étrendi változtatások pozitív hatással lehetnek az inzulinrezisztenciára. Az eredmények az egészségi állapottól és a genetikától függően változnak.

Az inzulinrezisztencia és a fizikai aktivitás fontossága

A testmozgás kulcsfontosságú az inzulinrezisztencia kezelésében. Fokozza az inzulinérzékenységet és kedvezően hat a vércukorszintre.

Íme néhány megerősítés ami alátámasztja a fizikai aktivitás hasznosságát

  • A rendszeres testmozgás csökkenti az inzulinrezisztenciát azáltal, hogy növeli az izomsejtek glükózfelvételét
  • A kocogás vagy a kerékpározás nagyszerű aerob gyakorlatok az inzulinérzékenység növelésére
  • Az erőnléti edzés, mint a súlyemelés, izmot épít és segíti az inzulin hatását

Az aerob testmozgás és az ellenállóképességi edzés kombinációja hozza a legjobb eredményeket az inzulinrezisztencia kezelésében.

Törekedjen hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob tevékenységre, valamint két erőnléti edzésre.

A legjobb, ha minden új edzésprogram megkezdése előtt egy egészségügyi szakemberrel tanácskozunk, hogy meggyőzödjünk annak biztonságosságáról és eredményességéről.

Kezelési módszerek

Az inzulinrezisztencia különböző módszerekkel kezelhető. Ezek célja az inzulinérzékenység javítása és a vércukorszint szabályozása. Íme négy megközelítés:

  • Életmódbeli változtatások: kiegyensúlyozott étrend fogyasztása teljes kiőrlésű gabonafélékkel, sovány fehérjékkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel. A feldolgozott élelmiszerek és a hozzáadott cukrok korlátozása. Testmozgás, például aerobik és erőnléti edzés.
  • Gyógyszeres kezelés: Az egészségügyi szakemberek olyan gyógyszereket írhatnak fel, mint a metformin, tiazolidindionok vagy GLP-1 receptor agonisták.
  • Súlykontroll: az egészséges testsúly megtartása. A felesleges testzsír leadása javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
  • Az alapbetegségek kezelése: PCOS vagy például alvási apnoe. Ezek kezelése az inzulinrezisztencia kezelése mellett előnyös lehet.

A kezelési tervek az egyéni szükségletektől függően változnak. Személyre szabott tanácsért forduljunk mindig egészségügyi szakemberhez.

Az inzulinrezisztencia kezelése fontos a cukorbetegséggel járó egészségügyi szövődmények megelőzése szempontjából.

Profi tipp: Az inzulinrezisztencia kezelésének kulcsa a következetesség. Állítsunk fel és kövessünk egy kiegyensúlyozott étkezésekkel és fizikai aktivitással járó rutint, hogy a vércukorszintet egyenletesen tartsuk..

A kezelés előnyei

Az inzulinrezisztencia kezelésének megvannak az előnyei! Ide tartozik az általános egészségi állapot javulása, a 2. típusú cukorbetegség megelőzése és a szervezet inzulinra adott válaszában bekövetkező pozitív változások.

Íme két kulcsfontosságú előny:

  • Javuló vércukorszint-szabályozás: ha szabályozzuk a vércukorszintet, csökkennek a kiugró értékek és csökken a cukorbetegség szövődményeinek a kockázata.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése: a testsúly, a koleszterinszint optimális értéke, a vérnyomás szabályozása  javítja a szív egészségét.

Hosszú távú hatások

Az inzulinrezisztencia hosszú távon súlyos következményekkel járhat. Növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra.

Az inzulinrezisztencia miatt kialakuló krónikus gyulladás károsíthatja az ereket és elősegítheti a plakkok kialakulását. Ez korlátozza a véráramlást, és növeli a szívbetegség és a stroke állapotát.

Az inzulin kölcsönhatásba lép az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonokkal is. Ha ez a kölcsönhatás megzavarodik, fokozódhat az éhségérzet és a sóvárgás. Ez megnehezíti a fogyást, az egészséges táplálkozás fenntartását és a testsúly kezelését.

Nem mindenki, aki inzulinrezisztenciában szenved, szembesül ezekkel a hosszú távú hatásokkal. De lényeges, hogy a problémát már korán kezeljük. Az életmódváltás, például a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend hatékony stratégiák.

Gyógyszerész szemmel

Az életmódbeli változtatások – inzulinrezisztencia étrend, mozgásprogram- elkezdése mellett vannak olyan vitaminok, nyomelemek, gyógynövények amelyek bevitele hozzásegít az inzulinrezisztencia kezeléséhez.

A vitaminok közül a D-vitamin pótlásra jelentősen érdemes odafigyelni. Az inzulinrezisztencia mögött sokszor csökkent D-vitamin szint mutatható ki. De nemcsak hiány állapotban érdemes szedni a D-vitamint. A D-vitamin mint hormonszerű vitamin, szabályozza az inzulinszintet, növeli a sejtek receptorainak az inzulinérzékenységét, részt vesz a leptin nevű hormon termelésében ami a jóllakottság (teltség) érzet kialakulásáért felelős. Ilyen szempontból a D-vitamin szabályozhatja a sóvárgást, és hozzájárulhat az optimális testsúly fenntartásához is.

A D-vitamin ajánlott dózisa felnőttek részére inzulinrezisztencia esetében 1000-4000 N.E naponta, a várható hatás kb. 2-3 hónap elteltével érezhető.

A C-vitamin és E vitamin mint antioxidánsok növelhetik a sejtek inzulinnal szembeni érzékenységét, azonban inzulinrezisztenciában önmagukban alkalmazva hatásuk vitatott. Diabéteszes betegeknél a C-vitamin és E-vitamin pótláson alapuló tudományos kísérletek nem mutattak ki jelentős javulást.

Az inzulinrezisztenciában szenvedőknél, nemcsak D-vitamin hanem nagyon sok esetben magnézium hiány is fennáll. A magnézium, mint ásványi anyag szükséges a megfelelő glükóz hasznosításhoz és az inzulin jelátvitel megvalósulásához. Ezért a sejten belüli magnéziumhiányt kezelni kell, és a magnézium pótlást érdemes elkezdeni.

A Króm, egy olyan nyomelem ami szintén bizonyított klinikai kutatások alapján javítja az inzulinérzékenységet, egy fontos elem az inzulin aktivitás fokozásában. Különösen túlsúlyos egyéneknél, csökkenti az édes íz utáni sóvárgást, fokozza a teltségérzetet, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Mivel az étrendi króm rosszul szívódik fel, és az életkor előrehaladtával csökken is a szervezetben, tanácsos kívülről étrendkiegészítők formájában pótolni. A króm kiegészítés hatékony beviteli formája a króm-pikolinát melyből felnőtteknek a napi 200-1000 mikrogramm mennyiség javítja a vércukorszint szabályozást.   

Az Inozitol, mint inzulin érzékenyítő tápanyag, jelentős mértékű javulást mutatott az inzulinrezisztencia csökkentésében a tudományos kísérletek alatt. A mio-inozitol tartalmú étrendkiegészítés és diéta kedvezően hatott a vérnyomás, koleszterin és triglicerid szint értékekre is, ami szintén előnyös tulajdonság.

Az inozitol egyébként a természetben is előforduló, B-vitaminok csoportjába tartozó, a sejtek strukturális eleme, melynek fő szerepe a sejten belüli kommunikáció, jelátvitel másodlagos hírvivő anyagként.  Ha a  mio-inozitolt választjuk pótlásként, a szervezetbe már biológiailag aktív formát viszünk be, ami már kész is a hatás kiváltására.

Az inozitol 9 ismert formában létezik, ezek közül a d-chiro-inozitol és a mio-inozitol a legstabilabb formák,  ezeket találjuk sok étrendkiegészítő termékben is. A mio-inozitol javasolt adagja felnőttek részére napi 2000-4000 mg, általában por formájában kapható, vízben feloldva fogyasztható.

A mio-inozitol előnyös kombinációt az alfa-laktalbuminnal. Az alfa-laktalbumin fokozza a mio-inozit felszívódást, a biológiai hasznosulást (a tulajdonképpeni hatást), emellett enyhe gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik (interleukin-6, 2-es ciklooxigenáz elleni), ami előnyös tulajdonság, ha az inzulinrezisztencia kiváltó oka mögött valamilyen gyulladás alapú folyamat áll.

A közelmúltban több tanulmány is bizonyította, hogy bizonyos gyógynövények is jelentősen segíthetnek az inzulinrezisztencia mérséklésében, kezelésében.

Hatékony gyógynövények:

  • Trigonella foenum-graecum – Görögszéna:  képes csökkenteni a vércukorszintet, az inzulinszintet és a szérum trigliceridszintet, valamint növeli a HDL-koleszterinszintet. A sikeres vizsgálatokban az adagok napi 18-25 gramm közé tehetők, a por alakú készítmények, valamint a tea és az alkoholos kivonatok mind jótékony hatást mutatnak.
  • Cinnamomum spp. – Fahéj: vércukorszint csökkentő és inzulinérzékenyítő hatású
  • Vaccinium myrtillus- Áfonya: növeli az inzulinérzékenységet

Gyakori kérdések

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a vércukorszint szabályozását segítő hormonra. Ez a rezisztencia megnövekedett vércukorszinthez vezet, és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Melyek az inzulinrezisztencia jellemzői?

Az inzulinrezisztencia jellemzői közé tartozik a vér magas inzulinszintje, a megnövekedett derékkörfogat, az emelkedett triglicerid szint, az alacsony HDL-koleszterinszint és a magas vérnyomás. Ezek a jellemzők általában a metabolikus szindrómához társulnak.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

A gyakori tünetek közé tartozik a fáradtság, a fokozott éhségérzet, a gyakori vizelés, a túlzott szomjúság, a súlygyarapodás és a fogyási nehézségek. Egyes inzulinrezisztenciában szenvedő egyének azonban nem tapasztalnak észrevehető tüneteket.

Hogyan diagnosztizálják az inzulinrezisztenciát?

Az inzulinrezisztenciát általában vérvizsgálatokkal diagnosztizálják, amelyek az éhgyomri vércukorszintet, az éhgyomri inzulinszintet és a HbA1c-szintet mérik. További vizsgálatokat is végezhetnek, hogy kizárjanak más betegségeket.

Kezelhető-e az inzulinrezisztencia?

Igen, az inzulinrezisztencia kezelhető. A leghatékonyabb kezelési módszerek közé tartozik az életmódváltás, például a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a testsúlycsökkentés (túlsúly esetén) és az egészségügyi szakember által felírt gyógyszeres kezelés.

Vannak-e az inzulinrezisztenciához kapcsolódó szövődmények?

Az inzulinrezisztencia súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik. Ezek a szövődmények közé tartozhat a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a zsírmáj betegség és nőknél a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Források

Role of vitamin D in Insulin resistance,https://www.hindawi.com/journals/bmri/2012/634195/

Effect of vitamins C and E on insulin resistance in diabetes: a meta-analysis study, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/eci.12534

Intracellular magnesium and insulin resistance, https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/intracellular_magnesium_and_insulin_resistance__263229/article.phtml

https://diabetesjournals.org/care/article/33/12/2604/39258/Magnesium-Intake-in-Relation-to-Systemic

5 Evidence Based Health Benefits of Inositol, https://www.healthline.com/nutrition/inositol-benefits#TOC_TITLE_HDR_4

Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20811299/

Medicinal Plants and Phytochemicals Regulating Insulin Resistance and Glucose Homeostasis in Type 2 Diabetic Patients: A Clinical Review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33861444/

A scientific review: the role of chromium in insulin resistance, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15208835/

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.