Kalcidiol

« Back to Glossary Index

 Mi a kalcidiol?

A kalcidiol, más néven 25-hidroxivitamin D3, a D-vitamin egyik formája, amely a májban termelődik. Segít a szervezetnek az élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben található kalcium nagyobb részét felhasználni, és szabályozza a mellékpajzsmirigyhormon termelését.

A kalcidiol fő formái

A kalcidiol fő formái az ergokalciferol (D2-vitamin), a kolekalciferol (D3-vitamin) és a kalcitriol (1,25-dihidroxi- D-vitamin)23.

A kalcitriol

A kalcitriol a D3-vitamin aktív formája, amely a 25-(OH)D3 hidroxilálásával keletkezik a veseszövet mitokondriumaiban. Krónikus veseelégtelenségben szenvedő, dialízisben nem részesülő embereknél a hyperparathyreosis (túlműködő mellékpajzsmirigyek) és metabolikus csontbetegség kezelésére használják. Műtét, betegség vagy egyéb állapotok okozta hipoparathyreosisban (mellékpajzsmirigy alulműködés) szenvedő emberek kalciumhiányának kezelésére is alkalmazzák.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.