Cukorterheléses vizsgálat OGTT

« Back to Glossary Index

Mi a cukorterheléses vizsgálat?

A cukorterheléses vizsgálat más néven orális glükóztolerancia teszt (OGTT) egy olyan diagnosztikai eljárás, amely azt méri, hogy a szervezet mennyire jól dolgozza fel a glükózt, amely a szervezet elsődleges energiaforrása. A vizsgálat során egy meghatározott idő alatt több vérmintát vesznek.

Hogyan működik?

A cukorterheléses vizsgálat vérvétel alapján működik. Ehhez először min.10 órán át koplalni kell. A koplalási időszakot követően vérmintát vesznek, hogy megmérjék az éhgyomri vércukorszintet. Ezután egy koncentrált glükóz oldatot kell meginni, amely 75 gramm glükózt tartalmaz 250-300 ml vízben feloldva  . A glükózoldat elfogyasztása 5 percen belűl kell történjen, majd ezután egy, két vagy néha három órával vérmintát vesznek, azaz a nulladik, hatvanadik és a százhúszadik percben. Minden egyes vizsgálati időpontban megmérik a vércukorszintet.

Milyen esetekben alkalmazzák a cukorterheléses vizsgálatot?

Az OGTT-t leggyakrabban a prediabétesz és a cukorbetegség diagnosztizálására használják. Különösen akkor alkalmazzák, ha a terhességi cukorbetegség (a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség egyik típusa) aggodalomra ad okot. Használható továbbá olyan állapotok vizsgálatára is, mint a reaktív hipoglikémia, az akromegália (hormonális állapot, amely túlzott növekedést okoz), a béta-sejtek károsodott működése és az inzulinrezisztencia megállapítására.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.