Aorta disszekció

« Back to Glossary Index

Mi az aorta disszekció?

Az aorta disszekció egy olyan súlyos állapot, amikor az aorta, a szívből kiágazó nagy ér belső rétegében szakadás keletkezik. Ez súlyos mellkasi és hátfájást okozhat.

Mi okozza?

A pontos oka ismeretlen, de gyakran előfordul, hogy az aorta fala meggyengül. A magas vérnyomás, az olyan állapotok, mint a Marfan-szindróma, a bicuspid aortabillentyű, valamint a mellkas területét ért traumás sérülések hozzájárulhatnak ehhez az állapothoz.

Milyen és hány típusa van?

Az aorta disszekciónak két fő típusa van:

  • Stanford A-típusú aorta disszekció: Ez az aorta első, a szívhez közelebbi részén jelentkezik, és azonnal életveszélyes lehet2.
  • Stanford B típusú aorta disszekció: Ez a típusú szakadás az aorta lejjebb (az aorta leszálló ívén túl), és a szívtől távolabb kezdődik2.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A diagnózis felállítása kihívást jelenthet, mivel a tünetek más szívproblémákhoz hasonlóak. A vérnyomás ellenőrzése mindkét karon első jelzést ad. További képalkotó vizsgálatok, mint a transoesophagealis echokardiogram (TEE), CT-vizsgálat és MRI végezhető az állapot megerősítésére.

Kezelés

Az aorta disszekció azonnali orvosi ellátást igényel. A kezelés magában foglalja a műtétet és a gyógyszeres kezelést. A szívfrekvencia és a vérnyomás csökkentésére olyan gyógyszereket használnak, mint a biszoprolol, a propranolol, a metoprolol, az atenolol (béta-blokkolók). A műtéti eljárás érátültetést foglal magában, ahol a sebészek eltávolítják a felszakadt aortát, elzárják a vér bejutását az aorta falába, és graft (szintetikus cső) segítségével helyreállítják az aortát.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.