A Napfényvédő Fontossága: A napsugárzás hatása a bőrre

A napfény életünk éltetője de ugyanakkor, ha nem védekezünk megfelelően a Nap ellen, a napsugárzás káros hatásai érzékeny bőrünkön is megmutatkoznak. Az UV sugárzás hosszú távon bőrrákot, rövidebb távon pedig napégést okozhat. Hogyan segítenek a napfényvédők?

A Napsugárzás Káros Hatásai: miért fontos a napfényvédő?

A napsugárzásnak számos előnye van – segít például a szervezetnek D-vitamint termelni, amely létfontosságú a csontok és az immunrendszer egészségéhez. Azonban a túlzottan erős napsugárzás komoly kockázatokkal is jár. Legsúlyosabb példa a bőrrák, amely gyakran a nem megfelelőképp kezelt UV-sugárzás miatt alakul ki.

De nem csak a bőrráktól kell félnünk. A napsugárzás ugyanis elősegítheti a bőr korai öregedését is, így ráncai, pigmentfoltjai lehetnek azoknak, akik nem védekeznek eléggé a nap sugaraival szemben. Ráadásul a súlyosabb szemproblémák, például a szürkehályog, szintén összefüggésbe hozhatók az intenzív UV-sugárzással.

Hogyan védekezhetünk akkor a napsugárzás ellen? Az egyik legfontosabb lépés, hogy időben, még a napozás előtt kenjük be magunkat megfelelő napfényvédő termékkel. Szemünk védelméről sem szabad megfeledkeznünk: UV-szűrős napszemüveget viseljünk a napos időszakban, még akkor is ha tél van, és nem is érzünk különösen erős hatású napsugárzást.

Tippek a Megfelelő Napvédelemhez: Mire Figyeljünk Oda?

A napvédelem rendkívül fontos, különösen akkor, ha hosszú időt töltünk a szabadban. Fontos olyan napfényvédő krémet vagy gélt választani, amely széles spektrumú védelmet nyújt – ez azt jelenti, hogy egyaránt védelmet nyújt az UVA és az UVB sugarak ellen.

Az ideális napfényvédőt az alábbi tényezők jellemzik:

 • nincs illata,
 • nem okoz mitesszereket,
 • olajmentes,
 • parabénmentes
 • minőségét az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség) vagy valamilyen egészségügyi intézmény vizsgálatai is megerősítik. 

Továbbá, olyan napfényvédőre van szükségünk, amelynek védelmi faktora (SPF) minimum 30, vagy magasabb. A SPF tulajdonképpen megmutatja, hogy a krém mennyire tudja megakadályozni a napégést. Minél magasabb ez a szám, annál jobban véd a termék. Azonban fontos megjegyezni, hogy egy 100-as faktorú napfényvédő sem nyújt 100%-os védelmet, ezért minden két órában újra kell kenni a bőrfelületet.

A napvédelem nem csupán a napozás ideje alatt fontos, hanem mindennapi szokásunkká kell tennünk. Ha a napfényvédő felvitelét beépítjük a napi bőrápolási rutinunkba, megfelelő védelmet nyújt a bőrünknek a káros UV-sugarak ellen.

Napfényvédő Krémek és Gélek Összehasonlítása: Melyik a Legjobb Választás?

A hagyományos napfényvédők két fő kategóriába sorolhatók: fizikai és kémiai napfényvédők. A fizikai napfényvédők, melyek általában cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak, visszaverik a nap sugarait, míg a kémiai napfényvédők elnyelik a sugárzást és átalakítják azt. Mindkét típus egyaránt hatékony lehet, ha megfelelően vannak formulázva.

A bőrtípus is befolyásolja a termék választást. Egyes termékcsaládok széleskörű palettát nyújtanak, így lehetőség van azt a terméket választani, amely a legjobban illeszkedik az egyéni bőrtípusunkhoz és igényeinkhez. Találhatunk nem zsíros megoldásokat a zsíros bőrűek számára, valamint hidratáló SPF termékeket a száraz bőrűek részére.

Érdekes szempont, hogy a napfényvédők osztályzása országonként eltérő lehet némely termék – gyógyszer, terápiás vagy kozmetikum besorolást kap. Sok fogyasztó külföldről rendel napfényvédőt online a kozmetikai formulázások miatt.

Káros Segédanyagok a Napfényvédőkben: Mire Figyeljünk Oda Vásárláskor?

Az utóbbi időben számos tanulmány igazolta, hogy a kémiai napvédők bizonyos összetevői károsak lehetnek a környezetre, különösen az óceánok korallzátonyaira. Ezenfelül egy kis klinikai vizsgálat azt találta, hogy néhány kémiai napfényvédőben található összetevő a véráramba került a FDA biztonsági küszöbértéke fölött.

Az alábbi összetevők elég gyakran előfordulnak a kémiai napfényvédőkben, és bizonyítottan károsak lehetnek egészségünkre és környezetünkre:

 •  oxibenzon, mely nem csak potenciálisan hormonális zavart okozhat és allergiás reakciókat válthat ki, de az óceánok vizére is károsan hat
 • octinoxate
 • octisalate
 • octocrylene
 • homosalate
 • avobenzone.

Mindezek ellenére, ha a kémiai napvédőkön szeretnénk változtatni, fontos, hogy olyan termékeket keressünk, amelyek titán dioxid-ot és cink-oxidot tartalmaznak. Ezek az összetevők ugyanis a 2019-es felmérés szerint nemcsak biztonságosabbak,  de hatékonyak is a napfény elleni védekezésben, az FDA szerint.

Napozás Tudatosan: Hogyan Válasszuk ki a Megfelelő Napfényvédőt?

Napvédelem választása nem egyszerű feladat. Több tényezőt is figyelembe kell vennünk, hogy a legmegfelelőbb napfényvédőt válasszuk. Figyeljünk arra, hogy a napfényvédőnk széles spektrumú védelmet nyújtson mind az UVA, mind az UVB sugarakkal szemben.

A fizikai napfényvédők, amelyek a bőr felszínén maradnak (fehér filmet képeznek) és visszaverik a káros sugarakat, különösen ajánlottak a gyerekeknek, a terhes és szoptató nőknek, valamint az érzékeny bőrűeknek, mivel gyengédebbek kíméletesebbek a bőrhöz, és általában nem szívódnak fel, vagy nem találhatók meg a véráramban a felvitel után.

A kémiai napfényvédők előnye hogy könnyen és kényelmesen felvihetők a bőrre, statisztikailag hatékonyabbak a bőrvédelem tekintetében az UV sugarakkal szemben a fogyasztói tesztekben. Esetükben azonban gyakrabban fordulhatnak elő allergiás reakciók. Mindennapi használatra a bőrgyógyászok, például Dr. Debra Jaliman MD, SPF 30-as napfényvédőt javasol, időjárástól függetlenül.

Az UV-sugarak káros hatásainak elkerülése érdekében létfontosságú a biztonságos napozás gyakorlása. A napfényvédőnek minden napi bőrápolási rutin részét kell képeznie, legyen szó fizikai vagy kémiai változatról.

A legfontosabb, hogy olyan napfényvédőt válasszunk, amely a bőrtípusunkhoz illik, ennek megfelelően meg tudjuk előzni a nap káros hatásait és a korai öregedést.

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.