Gyógyszerek tárolása: mit kell tudnunk?

Gyógyszereink hatékonysága és biztonsága nagymértékben függ attól, hogyan és hol tároljuk őket. Bár a legtöbben tudják, hogy a gyógyszerek hűvös és száraz helyen való tárolása fontos, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a nem megfelelő tárolás milyen következményekkel járhat. Ebben a részben felfedezzük az alapvető szabályokat, amelyeket érdemes követni annak érdekében, hogy gyógyszereink a lehető legjobb állapotban maradjanak.

Alapvető Szabályok a Gyógyszerek Tárolásához

Ha szeretnénk biztosítani, hogy a készítmények a lehető leghatékonyabbak maradjanak, be kell tartanunk néhány alapvető tárolási szabályt.

A legegyszerűbb és a legjobb megoldás, ha a gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásukban tartsuk. Ez nem csak az azonosítást könnyíti meg, de a betegtájékoztató is kéznél marad, amiben fontos tárolási információk szerepelnek. Ne távolítsuk el a címkét vagy az eredeti dobozt, hiszen így elkerülhetjük a későbbi félreértéseket.

Miért Fontos a Helyes Gyógyszer Tárolás?

A gyógyszerek helytelen tárolása számos problémához vezethet. A nem megfelelő módon tartott gyógyszerek elveszíthetik hatékonyságukat, ami azt jelenti, hogy amikor szükség lenne rájuk, nem biztosítják a várt gyógyulást vagy enyhülést.

Ráadásul a helytelen tárolási körülmények nemcsak a fizikai megjelenést, hanem a gyógyszerek kémiai összetételét is károsíthatják. A hatóanyagok gyorsabb ütemben bomlanak le, ami csökkenti a gyógyszer hatékonyságát és növeli annak lehetőségét, hogy nemkívánatos vagy veszélyes mellékhatások jelentkeznek.

Így tehát a gyógyszerek megfelelő tárolása nemcsak saját egészségünk megőrzése érdekében fontos, hanem a gyógyszerek biztonságos és hatékony használatához is elengedhetetlen. Mindig tartsuk be a betegtájékoztató és a gyógyszerész által adott utasításokat, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a gyógyszereink a lehető legjobb állapotban maradnak, amikor szükség van rájuk.

A Hőmérséklet Szerepe a Gyógyszerek Tárolásában

A gyógyszerek tárolási körülményeinek egyik legfontosabb tényezője a hőmérséklet. A legtöbb gyógyszer esetében az ideális tárolási hőmérséklet a szobahőmérsékletét jelenti, ami általában 15-25 °C között mozog. Mindig ellenőrizzük a betegtájékoztatót a pontos hőmérsékleti követelményekért!

Sok gyógyszerforma, például a kúpok és kenőcsök, érzékenyek a magas hőmérsékletre, ami nagy mértékben befolyásolhatja hatékonyságukat és nehezíti azok használatát,  illetve befolyásolja a hatóanyag felszabadulását. Az instabil gyógyszerek könnyen veszíthetnek fizikai állagukból, porladhatnak, elfolyósodhatnak vagy színüket változtathatják.

Ha autóval utazunk nyáron, fontos odafigyelni arra, hogy a gyógyszereket ne hagyjuk közvetlen napsugárzásnak kitett helyen. Az autó belső tere gyorsan felmelegedhet, ami károsíthatja a gyógyszereket. Jó megoldás erre, a hűtőtáska használata a gyógyszerek szállításához, hogy elkerülhető legyen ezeknek az értékes készítményeknek a túlmelegedése.

Még otthoni körülmények között is, ha a lakás hőmérséklete magasra emelkedik, ajánlott a gyógyszereket egy hűvösebb helyhez közelebb tartani, például egy szekrényben, amely távol esik a közvetlen hőségforrásoktól, mint a fűtőtestek vagy a sütő.

A tárolási hőmérséklet befolyásolja a gyógyszerek szavatosságát is. A betegtájékoztatóban szereplő utasítások betartása alapvető fontosságú, hiszen az ott megjelölt hőmérsékleti tartományon kívül tárolt gyógyszerek hatékonysága csökkenhet, összetételük megváltozhat, vagy akár ártalmas is lehet a használatuk.

Ne feledjük, hogy a hőérzékeny gyógyszerek esetében mindig kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől vagy orvosunktól, különösen akkor, ha olyan helyre utazunk, ahol extrém hőmérsékletnek lehetnek kitéve a gyógyszerek. Egy kis elővigyázatossággal elérhető, hogy gyógyszerei megőrizzék hatékonyságukat és biztonságosak maradjanak, bármilyen körülmények között is tároljuk őket.

Nedvességre érzékeny gyógyszerek

Egy másik fontos tényező a nedvesség. Csakúgy, mint a hőmérséklet, a nedvesség is komoly károkat okozhat a gyógyszerek minőségében. Ezért a fürdőszoba vagy a konyha gyakran nem ideális tárolóhely ezeknek a készítményeknek, mert ezeken a helyeken a páratartalom magas lehet.

A nedvességre érzékeny hatóanyagokra közé tartozik az acetilszalicilsav, amelyet főként fájdalomcsillapítókban és gyulladáscsökkentőkben találunk. Továbbá, a levotiroxin, amelyet pajzsmirigy problémák kezelésére alkalmaznak, szintén nedvességre érzékeny.

Amikor a gyógyszerek nedvességgel érintkeznek, több probléma is felmerülhet. Például, a tabletták szétmállhatnak vagy megpuhulhatnak, ami megnehezíti a beadagolást és a pontos adagolás biztosítását. Sőt, a nedvesség hatása befolyásolhatja a hatóanyagok stabilitását, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát vagy megváltoztathatja az összetételét.

A Sötét és Száraz Helyek Szerepe

A gyógyszerek tárolása kapcsán a sötét és száraz helyek kiválasztása alapvető fontosságú. A napfény hatására ugyanis a gyógyszerek ahogy a krémek, kenőcsök, oldatok esetében is, elveszíthetik hatásosságukat. A nedvesség pedig különféle kémiai reakciókat indíthat be, amelyek miatt a készítmények összetétele megváltozhat.

Egy jó példa a sötét tárolási helyek fontosságára, hogy a legtöbb gyógyszert eredeti csomagolásában, egy zárt szekrényben kell elhelyezni. Ez megvédi a véletlen napfény hatásoktól, így a gyógyszer minősége biztosított marad. Az ideális tárolási helyek közé tartoznak a hálószobai szekrények, amelyek általában távol vannak a nedvességtől és a hőtől, vagy pedig egy erre kijelölt, zárható gyógyszeres doboz.

Néhány fényérzékeny hatóanyag, amelyeket különös odafigyeléssel kell tárolni, a következők: digoxin, metotrexát, és levothyroxin. Ezek a gyógyszerek különösen érzékenyek a napfényre, ezért mindig zárt, sötét helyen kell őket tartani, hogy megőrizzék hatékonyságukat.

A gyógyszertári laboratóriumokban készített gyógyszerek közül több olyan is van, amelyeket sötét üvegben kell tárolni, így kaphatja kézhez a beteg. Ilyen például a jódoldat, amelyet gyakran használnak fertőtlenítésre, vagy a különféle alkoholos kivonatok, mint például a kamilla tinktúra. Ezek az oldatok fényérzékenyek, és az üveg védelme nélkül gyorsan elveszíthetik hatékonyságukat.

Melyek a Hűvös Helyen Tárolandó Gyógyszerek?

gyógyszerek tárolása

Egyes gyógyszerek kifejezetten hűvös helyet igényelnek a hatékonyságuk megőrzéséhez. Ilyenek például az inzulinok, bizonyos hormonális készítmények , vakcinák, kúpok, krémek, szemcseppek és a legtöbb gyógyszertári labóratoriumban kikevert készítmény. Ezeket a gyógyszereket általában a hűtőszekrényben érdemes tárolni, ahol a hőmérséklet 2-8°C között van.

Néhány példa hűtőszekrényben (2-8 °C ) tárolandó gyakran felírt vényköteles gyógyszerről:

 • inzulinok: Humulin, Toujeo, Lantus és Lantus Solostar, Actrapid, Xultophy stb.
 • vakcinák: Bexsero, Encepur Adult és EncepurJunior, FSME-immun, NeisVac-C, Nimenrix stb.
 • szemcsepp: Xalatan, Xalacom
 • krém: Phenylbutazon, Ung.Nasale,  Ung. Aluminium Aceticum Tartaricum, Tetran kenőcs
 • hormonális fogamzásgátló gyűrű: Nuvaring
 • allergia kezelésben használt gyógyszer: Staloral
 • asztma vagy tüdőbetegségekben használt inhalációs oldatok: Foster, Trimbow
 • kúp: Daedalonetta, Daedalon, Germicid,
 • hüvelytabletta : Gynoflor, Betadine Intima
 • belsőleges csepp: Cataflam csepp, Ergan csepp
 • gyógyszertári laboratóriumi készítmények: Pasta Antireumatica, Elixirium thymi oldat, Cremor aquosus, A -vitaminos babaolaj, Hydrogenium peroxidi dil.3% stb.

Fontos megjegyezni, hogy a hűtőszekrényben tárolt gyógyszereket soha ne helyezzük a fagyasztó közelébe, mert a megfagyott gyógyszerek hatékonysága jelentősen csökkenhet. Az inzulint például fagyasztás esetén nem szabad felhasználni, mert elveszti hatását.

További probléma, hogy a hűtőszekrény ajtajában sem célszerű tárolni ezeket a készítményeket, mivel az ajtó nyitogatása során a hőmérséklet gyakran változik. Ehelyett a hűtőszekrény középső polcain érdemes elhelyezni őket. Mindig figyeljünk arra is, hogy a gyógyszerek szorosan zárt dobozban vagy tasakban legyenek, így védhetjük őket a nedvességtől és egyéb szennyeződésektől.

Utazások során különös figyelmet kell fordítani a hűtve tárolandó gyógyszerek megfelelő szállítására. Érdemes beszerezni egy jó minőségű hűtőtáskát, amely biztosítja a megfelelő hőmérséklet fenntartását. Fontos, hogy a táskába helyezett jégakkuk ne érintkezzenek közvetlenül a gyógyszerekkel, legjobb, ha külön csomagolva tároljuk őket.  Az autóban azokat a helyeket érdemes előnyben részesíteni, amelyek nincsenek közvetlen napsugárzásnak kitéve.

Fontos: a hűvös helyen tárolandó gyógyszerek közvetlen fagyasztásnak nem lehetnek kitéve, mivel ez károsíthatja a hatóanyagokat. Mindig forduljon gyógyszerészéhez vagy olvassa el a betegtájékoztatót a pontos tárolási hőmérséklet érdekében. Mindenképp elővigyázatosan járjunk el, hogy a gyógyszerek ne fagyjanak meg a hűtőtáskában.

Gyermekbiztos Tárolási Megoldások

A gyermekek kíváncsisága határtalan, ezért kiemelten fontos a gyógyszereket olyan helyen tárolni, ahol nem férhetnek hozzájuk. Az egyik legjobb megoldás a zárható szekrény vagy fiók használata. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a kicsik ne tudjanak váratlanul hozzájutni az esetlegesen veszélyes készítményekhez.

Manapság számos gyermekbiztos csomagolás létezik, amelyeket nehéz kinyitni a gyerekek számára. Ha ilyen csomagolású gyógyszert vásárolunk, mindig győződjünk meg róla, hogy megfelelően visszazártuk azt használat után. Emellett érdemes kerülni a gyógyszerek nyilvános, könnyen elérhető helyeken történő tárolását, például nappali asztalán vagy konyhapulton.

Egy másik praktikus tanács, hogy mindig tartsd észben a gyógyszerek frissítésének szükségességét is. Ha már nem használatos gyógyszereket találunk, azokat érdemes szakszerűen megsemmisíteni, hogy véletlenül se juthassanak a gyerekek kezébe. A lejárt gyógyszereket vigyük el a legközelebbi gyógyszertárba az ottani megsemmisítés érdekében.

Gondoljunk a gyógyszeres dobozokra és üvegekre is. Ha nincs gyermekbiztos zár, érdemes olyan magasra helyezni őket, hogy csak felnőtt érhesse el. Ne bízzuk a véletlenre: minden apró elővigyázatossági lépés fontos a gyermekek biztonsága érdekében.

Összefoglalva: A gyermekek biztonságának érdekében a megfelelő tárolási megoldások kulcsfontosságúak. Zárható szekrények, gyermekbiztos csomagolások és körültekintő tárolási szokások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyógyszerek ne kerülhessenek a kicsik kezébe.

Lejárt Gyógyszerek: Hogyan Kezeljük Őket?

Lejárt gyógyszereket soha nem szabad használni. A szavatossági idő után a gyógyszerek hatékonysága csökkenhet, vagy akár veszélyes is lehet a használatuk. Amennyiben rendellenességet tapasztalunk rajtuk – például megváltozott a színük, állaguk, porlanak vagy elfolyósodnak -, akkor ez azt jelenti, hogy használhatatlanok és meg kell szabadulni tőlük.

De hogyan kezelhetjük ezeket a lejárt gyógyszereket megfelelően?

Fontos, hogy a lejárt gyógyszereket ne dobjuk a háztartási szemétbe, és semmiképpen sem a lefolyóba vagy WC-be öntsük. Ez nemcsak a környezetre nézve veszélyes, hanem az emberek és állatok egészségét is veszélyeztetheti.

Az egyik legjobban ajánlott módszer, hogy visszavisszük a gyógyszertárba. Sok gyógyszertár rendelkezik olyan szolgáltatással, ahol veszélyes hulladékként ingyenesen begyűjtik és megfelelően kezelik a lejárt gyógyszereket (tű és inzulin nem vihető be, ezek bizonyos kórházi intézményekben adhatók le). Így biztosíthatjuk, hogy a gyógyszerek negatív hatásai minimálisra csökkennek a környezetre.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mi a teendő a lejárt gyógyszerekkel, mindig kérdezzük meg gyógyszerészünk. Ők szívesen adnak tanácsot a helyes eljárásról, és hasznos információkat nyújthatnak a legközelebbi begyűjtő helyekről.

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.