Mit tegyünk ha a magnézium hasmenést okoz?

A leggyakoribb, szabadon választható szájon át adagolható magnézium tartalmú készítmények többnyire jól torelálhatók, bevételük nem jár kellemetlen mellékhatásokkal.

Vannak mégis olyan esetek, amikor bizonyos egyéneknél a magnézium hasmenést okoz. Mi állhat ennek hátterében? Mire figyeljünk, hogy csökkenteni tudjuk a hasmenés kialakulását?

Miért fontos a magnézium?

magnézium szerepe a szervezetben

A magnézium fontos ásványi anyag, mely szervezetünkben több mint 300 féle enzim függő, változatos kémiai reakciók végbemenetelét segíti. Nélkülözhetetlen a szervezetben előállított fehérjék, az erős csontozat kialakításában, és fontos szerepet játszik a vércukorszint, vérnyomás, ideg és izomzat funkciók szabályozásában is.

Egészségünk fenntartásához ez már számos indok, hogy odafigyeljünk a folyamatos megfelelő magnézium szintet biztosítására, illetve hiány esetén az orálisan adagolt magnézium bevitel pótlására.

Mikor okozhat a magnézium hasmenést?

Alapvetően két fontos szempont állhat a magnézium okozta hasmenés hátterében: a túladagolás, valamint a nem megfelelő beviteli forma. Ez tulajdonképpen két különböző eset, mely nem összetévesztendő.

A magnézium hasmenést indukálhat akkor, hogy ha valaki túl gyorsan szeretné növelni az adott ásványi anyag szintjét és ezért nagy mennyiségű dózisokat vesz be, ami helytelen és a szervezet számára károsító hatású.

Utóbbi esetben pedig, a rosszul megválasztott magnézium forma miatt alakul ki hasmenés. Léteznek ugyanis kimondottan hashajtó hatású magnézium formák (magnézium-oxid, magnézium-szulfát, magnézium-citrát), ezek nem a terápiás célú magnézium pótlást szolgálják, az ilyen típusú magnézium készítményeket kerülni kell, és csak székrekedéssel járó állapotokban indokolt a szedésük.

A Magnézium citrát hasmenést idézhet elő, ha nagyobb dózisokban juttatjuk be szervezetünkben, egyébként a citrát, mint szerves forma egy jó felszívódási képességet nyújt. A magnézium citrát használata elősegíti a széklet lágyítását és a kényelmes bélmozgást. Hogyan? Úgy működik, mint egy ozmótikus hashajtó, ami azt jelenti, hogy vizet von el a környező belekből, felpuhítja és megkönnyíti a széklet kiürülését. Időszakos, alkalmi székrekedés esetén javallt. Ennek eredményeként, a hasmenést okozó epepanaszoknál nagyon hasznos lehet.

Magnézium túladagolás

magnézium túladagolás veszélye

A magnézium túladagolás következtében nagy eséllyel alakulhat ki hasmenés, ha hosszan tartó túlzott mennyiségű magnézium kerül a szervezetünkbe (pl.napi szinten 1000 mg-nyi magnézium).

Ilyenkor egy felhalmozódott magnézium többlet alakul ki a vékonybélben, mely nem képes teljesen felszívódni, és változatlan formában a vastagbélbe kerül. A vastagbélben vizet von el a környező szövetektől, ez a folyamat majd hasmenésbe torkollik.

Másrészt, a nagy dózisú magnézium, megzavarhatja a belek simaizomzatának működését, oly módon hogy stimulálja- serkenti – a belek perisztaltikáját, azaz a belek falainak a mozgás gyakoriságát. Ez a folyamat is növelheti a magnézium okozta hasmenés jelentkezését, emellett akár emésztőrendszeri görcsök, fájdalom is jelentkezhet.

Az ajánlott napi szintű magnézium bevitel átlagos felnőttek, nők esetében 250-320 mg körül ingadozik, míg férfiak esetében egy kicsit magasabb érték, 400-420 mg körül. Terhesség alatt és szoptatáskor 350-375 mg a napi szintű javasolt mennyiség.

Nem megfelelő beviteli forma

mangézium nem megfelelő módon való bevitele

Azt, hogy a magnézium stabilitása a vérbe való felszívódásig megmaradjon, úgy lehet növelni, hogy a magnéziumot egy másik molekulával társítják. Minél nagyobb, komplexebb az adott molekula annál nagyobb a magnézium szervezetben való felszívódásának, hasznosulásának az esélye.

Kémiai alapszerkezetét tekintve mára már a magnéziumnak számos beviteli formája létezik. Annak alapján hogy a magnézium elem mihez kötődik létezik:

  • Szervetlen magnézium készítmény
  • Szerves magnézium készítmény
  • Szerves kelát komplexek.
mangézium formák

A szervetlen magnézium készítmények (nevük arra utal, hogy nem tartalmaznak összetételükben szén elemet) víz oldékonyságuk szerint két fő csoportra oszlanak, oldhatatlan (magnézium oxid, karbonát, hidroxid) és oldható sókra (magnézium-szulfát és magnézium – klorid).

Ezek elterjedt és kevésbé költséges magnézium típusok, de felszívódási arányuk, azaz a szervezetben kerülő mennyiségük csekély a többihez képest.

Azt is fontos tudni, hogy ezek közül léteznek olyan magnézium formák is, amelyek dózis függvényében kimondottan hashajtó jelleggel is rendelkeznek, ilyen pl. a magnézium oxid vagy a magnézium-szulfát.

Ritkábban fordul elő magnézium okozta hasmenés, ha szerves magnézium készítményt választunk.

Ezek már jóval nagyobb biológiai hasznosulással rendelkeznek, szerkezetükből adódóan kevesebb emésztőrendszeri panaszt okoznak. Ide sorolható a magnézium citrát-, orotát, glükonát, taurát, treonát, piroglutamát, stb.

A szerves aminosav kelát komplexek mint nevük is sugallja, összetett kémiai szerkezetek. A kelátképzés olyan kötési folyamat, amelyben a magnéziumion egy másik szerves vegyülettel kombinálódik, mint pl.aminosavakkal.

A magnézium iont mintegy karomszerűen körül ölelik és védik az aminosav vegyületek, ezáltal nagy mértékben képesek növelni az ásványi anyagok szállítását a bélfalon át. Így a magnézium útja nagy mértékben könnyített és védett a véráramba kerülésig.

Milyen magnézium okoz kevésbé hasmenést?

szerves magnézium kelát komplex

Egyes magnézium tartalmú készítmények olyan korszerű gyártási technológián alapszanak, melyek hozzájárulnak a tökéletesebb felszívódási képesség és a szervezetben elért magasabb hasznosulás növeléséhez.

Gyakori kérdés: létezik olyan Magnézium ami nem okoz hasmenést?

A kelátkomplexbe vitt magnéziumok több előnnyel rendelkeznek : stabil kötésben tartalmazzák a magnézium iont, a kelát formának köszönhetően a magnézium védett a felszívódását gátló tápanyagokkal szemben (pl. oxálsav, fitinsav).

A szerves aminosav kelát komplexekről elmondhatjuk, hogy a legkevésbé vagy egyáltalán nem okoznak hasmenést . Az ilyen típusú magnézium készítmények felszívódása a legjobb, így kevésbé valószínű, hogy laza székletet váltsanak ki, a standard magnézium formákhoz képest.

A legismertebb ásványi kelát formák: a magnézium arginát, glicinát, aszpartát, taurát, malát.

Következtetés

Az egyéni variabilitásunkat figyelembe véve, nem biztos, hogy egy adott termék adagolása mindannyiunk számára ugyanolyan mértékű hatással bír, az érzékenységi reakciók sem egyformán jelentkeznek mindenkinél.

Érdemes ezért, kipróbálni, melyik a számunkra legmegfelelőbb magnézium forma.

Fontos, hogy az igényünknek megfelelő kíméletes, jól hasznosuló magnézium tartalmú terméket válasszunk.

A napi szintű adagolás tekintetében kérjük ki szakember véleményét, vagy kövessük az előírásokban megszabott dózisokat, elkerülve a túladagolás lehetőségét, ami miatt hasmenés alakulhat ki.

A magnézium-kelát komplex típusú készítmények előnye, hogy a szervezet számára jól hasznosuló magnéziumot tartalmaznak, gyártási technológiájának köszönhetően az ilyen termékek alkalmazása mellett ritka vagy esélytelen a hasmenés előfordulása.

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.