5 gyakori epepanasz: epe hasmenés, epegörcs, lusta epe, epekő, epe hányás

Létfontosságú szerveink mellett talán kevésbé hangsúlyozott szerepet kap, pedig éppoly fontos feladatokat ellátó szervünk az epehólyagban raktározott epe. Tekintsük át, hogyan is működik, hol foglal helyet, mik a főbb szerepei, és mi módon okozhat a rosszul működő epe hasmenést, epekövet vagy ehhez hasonló bántalmakat.

Dióhéjban az epe anatomiájáról

Epe hasmenés
forrás: elements.envato.com (Az epe elhelyezkedése)

Elhelyezkedés : az epe, a jobb bordaív mentén, a máj alatt egy körte alakú epehólyagban raktározódik.

Összetétel: az epe, tulajdonképpen epefolyadék, melyet a máj sejtjei termelnek, sárgás színű, keserű izű folyékony állagú, vízből, epesókból és savakból, koleszterinből, bilirubinból és más komponensekből tevődik össze.

Működése: a zsírokat első lépésben az epehólyagban lévő epesavak és sói emulgeálják, azaz kisebb egységekre bontják, majd ezeket a kisebb molekulákat  a hasnyálmyirigy enzimei emésztik tovább

Enterohepatikus körforgás: a máj termeli az epét, az epe az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül. A vékonybél utolsó szakaszából azonban az epesók visszaszívódnak és a májon át ismét az epébe jutnak, ezt nevezzük belső epekörforgásnak.

Kiemelkedő funkciói:

 •  zavartalan emésztés fenntartása, a zsírok emésztése
 • a zsírban oldodó vitaminok felszívódásának az elősegítése
 • az elpusztult vörösvérsejtekből származó hemoglobin lebontása
 • méreganyagok ürítése
 • meghatározza a normális széklet színét (a barnától eltérő szinárnyalatok egészségügyi panaszokról árulkodhatnak)

A megfelelő módon zajló zsírok emésztésének alapfeltétele az epeürítés, epekörforgás és az epetermelés egyensúlya is, azaz fontos hogy mindhárom folyamat zavartalanul működjön. Ha ezek közül bármely folyamat sérül, az előbb utóbb következményekkel járhat.

1. Epesavvesztés miatti epe hasmenés

Az epe hasmenés az epetárolás hiányossága miatt kialakuló epebántalom. Ha az epe valamilyen okból nem tud az epehólyagban tárolódni és felgyülemleni- pl. műtéti eltávolítás esetén az epe a nyombélbe sodródik tovább  -, akkor egy bevitt nagyobb adag zsírtartalom emésztéséhez nincs kellő mennyiségű epesav készlet.

A zsírok nem tudnak emulgeálódni – kisebb egységekre bomlani – és így jutnak el a vastagbélbe, ahol a jelenlévő bélbaktériumok munkájára szorulnak. Ez a nem teljes körű emésztés, puffadás érzettel, fokozott gázképződéssel és hasmenéssel járhat.

Epebántalom miatti epesavas hasmenés akkor is előfordulhat, amikor kisebb vagy nagyobb mennyiségű epesavak jutnak el a vastagbélbe. Idekerülve a vastagbél baktériumai elkezdik a lebontásukat és erőteljes bélnyálkahártya károsító jellegű vegyületek képződnek belőlük, előidézve akár a bélrákot.

Az epés hasmenés kellemetlen tünete mellett, ilyenkor az epesavak, zsírok  visszaszívódása is elégtelen, valamint számos ásványi anyag és vitamin felszívódása is zavart szenved.

Epe széklet – miről árulkodik ?

Az epe szerepe alapvetően fontos a széklet színezésében. A széklet normális barna színe a jó egészségi állapotot tükrözi, ilyenkor a máj elegendő mennyiségű epesókat bocsát ki a székletbe. Azonban, ha valamilyen oknál fogva az epe nem jut el a belekbe, a széklet agyagszínűvé – világos, szürkés vagy fehéressé válhat. Ez többnyire epevezeték elzáródása esetén fordul elő, amikor a szervezet nem képes szabadon kiüríteni az epét az emésztőrendszerbe. Egy másik ok lehet a májfertőzés, májsérülés aminek következtében csökken az epetermelés.

Az epe hasmenés színe világosbarna vagy akár zöldes árnyalatú, nagyon ritkán szinte átlátszó lehet. Az állaga általában vizes, néha pedig habos, mindenesetre lényegesen hígabb a normális székletnél. Az ilyen hasmenés rendszerint nagy mennyiségű epe kiválasztódására utal.

2. Epe hányás

Az epe hányás általában súlyos epepanaszokat jelez. Ez a tünet akkor jelentkezik, ha az epe visszaáramlik a gyomorba és irritálja a gyomorfalat.

Ha epe hányásra kerül sor, az epe hányás színe tipikusan zöld vagy sárga lehet, néha pedig barnás árnyalatot is mutathat. Ennek oka, hogy az epe szerves anyagokat és bilirubint tartalmaz, amelyek ezeket a színeket eredményezik. Az episztatikus rendellenességek miatt a hányás színe azonban intenzívebb zöld, barna vagy akár szürke is lehet. Amennyiben ilyen jellegű színváltozásokat észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert ez komoly egészségügyi problémákat jelezhet. Az epe hányás kezelése nagyban függ annak okától, de az életmód változtatások és a gyógyszerek gyakran a kezelés része.

3. Epekő

Az egyik leggyakoribb epebetegség az epekő. Hosszú időn át akár tünetmentes, így meglehet hogy ámbár létezik nem okoz panaszt, és gyakran csak egy szűrővizsgálat, hasi ultrahang során derül fény az epekő jelenlétére.

Az epekő kialakulásának oka nem teljesen egyértelmű, de feltételezhető , hogy az epefolyadékban túlzott mennyiségben jelen lévő anyagok -pl.koleszterin, bilirubin- kikristályosodása miatt jön létre, a homokszemnyi mérettől a golflabda méretig terjedve, többnyire egy, de esetenként több is kialakulhat egyszerre.

Egy másik ok, az epeürítés nem optimális mértékben történő ürítése, az epefolyadék besűrűsödése miatti kőképződés. További hajlamosító tényező a túlsúly, a nem (gyakoribb nőknél), a kor (40 év felettiek), családi halmozódás, hirtelen fogyás.

Epekő tünetei

Általánosságban elmondható, hogy az epekövek nem okoznak semmilyen jelet vagy tünetet, a gond akkor kezdődik, ha az epekő egy csatornába kerülve elzáródást okoz. Ilyenkor az alábbi tünetek léphetnek fel:

 • hirtelen megjelenő,  erősödő fájdalom a has jobb felső részén mely félórától akár több óráig is eltart
 • hátfájás, kisugárzó fájdalom a lapockák között
 • kisugárzó fájdalom a has középső részébe, jobb vállba
 • hányinger, hányás
 • láz

Epekövesség szövődménye – epehólyag-gyulladás

Fontos szempont, hogy minél kisebbek az epekövek, annál veszélyesebbek. Az apró kő, képes elzárni az epehólyag kivezető csövét, és ilyenkor pang az epe, ezáltal gyakran és könnyen fertőződik, heveny epehólyag-gyulladás alakul ki.

Veszélyesebb állapot, amikor a kő a közös epevezetéket zárja el, megszüntetve teljesen az epe ürülését, mi által a széklet színe agyagszínűvé változik, súlyos sárgaság léphet fel, erős nem szűnő fájdalommal, láz, hidegrázás kíséretében.

4. Epegörcs

Súlyosabb epepanasz az epegörcs, erős görcsökkel járó fájdalom a jobb bordaív alatt, mely derékba, hátba, jobb vállba sugárzik és hányinger, hányás is gyakran kíséri. Az epekő hasmenést idézhet elő nem jellegzetes tünetként, de hidegrázás vagy láz is megjelenhet.

Epegörcsös állapotban az epehólyag összehúzódása során az epekő elmozdul és átmenetileg elzárja az epe ürülésének útját. Az elzáródás általában csak átmeneti, görcsoldók hatására vagy spontán is megszűnik.

5. Lusta epehólyag

Normális esetben az epehólyag összehúzódása által képes üríteni az epét. A renyhe epeműködés késleltetett vagy nem teljes epeürítést okoz, ilyenkor tartalmának kevesebb mint 35%-a ürül, a normális 35-65%-hoz képest. Hátterében nincs látható szervi elváltozás, viszont nem tölti be funkcióját megfelelően, ez a “lusta” jelleg pedig érezhető panaszokat okoz.

A lusta epe tünetei

A lusta epe tünetei változóak, de általánosan elmondható, hogy jellegzetes a keserű furcsa szájíz, hasi panaszok, hasmenés, szédülés, rossz közérzet, fejfájás.

Lusta epe diéta

A lusta epe munkáját nagymértékben segíthetjük egy kímélő étrend bevezetésével. Ez a diéta alapja olyan könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú ételekből áll, melynek célja könnyebbé tenni az epefolyást. Célszerű kerülni a nagyon zsíros, sült ételeket, a feldolgozott élelmiszereket, a túl savas gyümölcsöket és a kalóriadús desszerteket. Válasszunk sok rostot tartalmazó élelmiszert, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök. Az étrendet gazdagítsuk továbbá sovány párolt húsokkal, mint a csirke vagy a pulyka, valamint halakkal. Ezen kívül fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyaszunk naponta, ami segít a megfelelő epeáramlás fenntartásában.

Epepanaszok kezelési alapelvei

Hirtelen fellépő éles fájdalommal járó epegörcs, epehólyag-gyulladás kezelése az orvos feladata. Ha az epekövek visszatérő rohamokat okoznak, vagy sok apró kő keletkezik, indokolt az epehólyag eltávolítása.

A gyógyszerész tanácsa

Gyogyszerészi tanács területei

A legjobb amit megtehetünk nemcsak az epe, hanem a kiegyensúlyozott emésztésünk érdekében is, a változatos és rendszeres étrend fogyasztása, megfelelő rosttartalom és folyadékbevitel biztosítása, szabadtéri mozgás gyakorlása.

Ha már valakinek epebántalmai voltak, érdemes odafigyelni a diétára. A zsíros ételek elkerülése könnyíti a sérült epe munkáját, az alacsony finomított szénhidrát tartalmú étrend, sütemények, tojás, sajtok, feldolgozott élelmiszerek kiiktatásával csökkenthető az epekövek kialakulása.

Epe fájdalom gyógyszerei

Enyhe fájdalom esetén görcsoldó hatású gyógyteák, akut fájdalom esetén patikában található görcsoldó gyógyszerek  szedése ajánlott, fájdalomcsillapítók kombinálása mellett.

Epegörcs ellen a következő vény nélkül kapható gyógyszeres hatóanyagok hatásosak:

 • simaizom-görcsoldók: hioszcin-butilbromid (Buscopan 10 mg), papaverin (Spaverin), drotaverin-hidroklorid két féle erősségben 40mg és 80mg (Drotaverin, No-Spa, Drotavep)
 • fájdalomcsillapítók: metamizol (Algopyrin), paracetamol (Panadol, Rubophen stb.)
 • fájdalom és gyulladáscsökkentő nem-szteroidok: diklofenák, ibuprofén, ketorolac, tenoxicam.

A Metamizol kombinált gyógyszer, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatóanyagokat tartalmaz (400 mg metamizol-nátrium, 60 mg koffein és 40mg drotaverin-hidroklorid) az epe erős fájdalommal járó görcsös tüneteinek enyhítésére szolgál.

A  fennt említett gyógyszerek adagolása egyénre szabott, a tünetek erősségének függvényében változik,  a beteg igényeinek, esetleges más betegségekre szedett kezelések gyógyszeres kölcsönhatásainak figyelembe vétele mellett, egészségügyi szakember tanácsadása alapján. 

Az elégtelen epesav termelés kívülről is pótolható, epe termelés serkentőkkel vagy epesav tartalmú készítményekel.

Az epehólyag összehúzódását – pl. lusta epe esetén – is segíthetjük epeürítést serkentő hatású szerekkel.

Epe panasz ellen magnézium – hogyan hat?

A magnézium szulfát fontos vegyület az epeműködés szempontjából. Ez az ásványi anyag felelős az izomzat – beleértve az epehólyag izmait is – megfelelő működéséért. Az epehólyag izmait tágítva, a magnézium szulfát segít a fájdalmas epegörcsök enyhítésében, támogatva az epefolyadék könnyebb átjutását az epeutakon keresztül. Emellett serkenti az epefolyadék termelődését és javítja annak állagát, ami segít megelőzni az epekő képződést.

A magnézium-citrát ozmótikus hashajtó, hasonló elven hat, elvonja a vizet a belekből és segíti a széklet ürülését. A megfelelő magnézium szint hozzájárul az egészséges epe működéshez és gyakran alkalmaznak magnézium szulfátot az epepanaszok enyhítésére szolgáló gyógyszerekben is.

Lusta epe kezélese házilag

A lusta epe kezelése, enyhébb tünetek jelenlétében természetes úton is végbemehet. Az egyik ilyen gyógymód az aranyvessző teája, mely segíti az epeváladék képződését, epetisztító, emésztést segítő.

Ezenkívűl, gyógynövények közül jó választás a mezei katáng, epehajtó, emésztést könnyítő és tisztító hatással rendelkezik, támogatja az epehólyag tökéletes ürítését.
Puffadás, teltségérzet, nehéz emésztés csillapítására fogyasztható a borsmenta tea, mely epehajtó, epe görcsoldó, szélhajtó, epeműködés serkentő hatású, hidegen kortyolgatva pedig a hányinger csillapítására is kedvezően hat.

Savtúltengés és epe hányás kezelésében használt gyógyszerek

Amennyiben a szervezetet savtúltengés vagy reflux sújtja, a kezelésben gyakran alkalmazott gyógyszerek az ún. protonpumpa-gátlók, mint például az omeprazol, amelyek csökkentik a gyomorsav termelését, ezáltal csökkentve az irritációt és az epe hányás kockázatát. Az orvosok gyakran alkalmaznak H2-blokkolókat is, mint például a cimetidin, hogy csökkentsék a savtermelődést a gyomorban. Ezenkívül, olyan gyógyszerek, mint az ursodeoxikólsav is alkalmazhatók, amelyek segítenek feloldani az epekő okozta torlódásokat, valamint elősegíthetik az epe normális áramlását a belekbe. Mindazonáltal, fontos, hogy minden gyógyszeres kezelést orvosi felügyelet mellett végezzünk, és a kezelés megvalósítása előtt alaposan beszéljük meg az esetleges mellékhatásokat és a gyógyszerek kölcsönhatásait a kezelőorvossal.

Mikor nem javallt a gyógyszer epe panasz esetén ?

Fontos megérteni, hogy vannak bizonyos esetek, amikor a gyógyszeres kezelés nem javasolt vagy éppen lehetetlen alkalmazni epepanaszok esetén. A legjellemzőbb ilyen helyzet az epevezeték elzáródása. Az elzáródás következtében az epe nem képes szabadon áramlani, ami súlyos szövődményeket, például sárgaságot, lázat és hányingert okozhat. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés nem hoz megfelelő eredményt, mivel az epeutak elzáródása fizikai akadályt jelent, amit a legtöbb esetben sebészeti úton szükséges orvosolni.

Amennyiben az epeelzáródás jeleit észleljük – például a szemfehérjék és a bőr sárgulását, valamint a vizelet sötétedését – azonnal forduljunk orvoshoz. Az epevezeték elzáródása komoly állapot, amely mielőbbi orvosi beavatkozást igényel a komplikációk elkerülése érdekében. A gyógyszeres kezelés ebben az esetben csak az epekövek és a gyulladás megelőzésére, valamint az epeutak egészségének fenntartására szolgálhat a műtét utáni időszakban.

Források

 1. Non-steroid anti-inflammatory drugs for biliary colic
 2. THE EFFECT OF MAGNESIUM SULFATE ON THE HUMAN GALLBLADDER
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.