Nem differenciált kollagenózis

« Back to Glossary Index

Mi a nem differenciált kollagenózis?

A nem differenciált kollagenózis egy olyan állapot leírására használt kifejezés, amikor a szervezet immunrendszere tévesen saját szöveteit, különösen a kötőszöveteket támadja meg. Akkor diagnosztizálják, ha olyan meglévő autoimmun állapotra utaló jelek vannak, amely nem felel meg egyetlen specifikus autoimmun betegség kritériumainak sem.

Mi okozza?

A nem differenciált kollagenózis pontos oka nem jól ismert. Egyes betegeknél a családban előfordult már ilyen betegség, de a genetika szerepe továbbra sem tisztázott.

Milyen és hány típusa van?

A nem differenciált kollagenózist nem sorolják típusokba, mint más betegségeket. Vannak azonban átfedő jellegzetességei más kötőszöveti betegségekkel, például a szisztémás lupus erythematosusszal (SLE), a szklerodermával és a polymyositisszel1. Néha “átfedő betegségnek” is nevezik, mivel ezeknek a különálló betegségeknek a tünetei nem egyszerre jelentkeznek, hanem általában több év alatt jelentkeznek.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A nem differenciált kollagenózis diagnosztizálása kihívást jelenthet a különböző tünetek miatt. A diagnózis a fizikális vizsgálati leletek és a vérvizsgálatok kombinációját foglalja magában. Az orvosok akkor gyanakodnak erre az állapotra, ha a lupusz, a szisztémás szklerózis és a polymyositis tünetei átfedik egymást. Vérvizsgálatot is végeznek, hogy ellenőrizzék egy specifikus antitest magas szintjét, amelyet összefüggésbe hoztak ezzel az állapottal.

Hogyan kezelhető?

Bár a nem differenciált kollagenózis nem gyógyítható, a kezelések segíthetnek a tünetek kezelésében. Az előírt gyógyszerek típusa a betegség súlyosságától és a tünetektől függ. A gyógyszerek közé tartozhatnak kortikoszteroidok, maláriaellenes gyógyszerek, kalciumcsatorna-blokkolók és egyéb immunszuppresszánsok. A tünetek ellenőrzésének egyéb módjai közé tartoznak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a kezek védelme a hidegtől, a dohányzás mellőzése és a stressz csökkentése.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.