Szemszárazság ellen házi gyógymódok

A szemszárazság manapság már a lakosság akár 10-30%-át érintő szubjektív panasz. A tünetek lehetnek enyhe lefolyásúak, de kezeletlenül hagyva, a szem gyulladását is előidézhetik és mindenképpen negatívan befolyásolják a mindennapi teendőket.  Ha nem kívánunk rögtön szemészeti vizsgálaton megjelenni, vagy patikai szerekhez nyúlni, érdemes kipróbálnunk és gyakorlatba helyeznünk az alábbi szemszárazság ellen házi gyógymódokat!

Pislogás

pislogás Szemszárazság ellen házi gyógymódok

A szem rétegeinek épségét és egészségét a könnyfilm termelése biztosítja. Azonban az optimális könnytermelés mellett hasonló fontosságú a pislogás folyamata is.

A pislogás segíti a könny szétterülését a szaruhártyán, ezzel táplálja, nedvesen tartja,védi a szemfelszínt.

Ahhoz, hogy ez a feltétel teljesülni tudjon, percenként kb. 20-szor kellene pislognunk.

A folyamatos fókuszálással járó képernyők előtt töltött idő, a hosszas olvasás, tanulás, okos eszközök kezelése közben viszont a pislogási reflex gyakorisága jóval kisebb lesz. Az optimális 17-20 alkalom helyett csupán 2-5-10-szer pislogunk.

Ilyenkor a pislogás önkéntelen módon csökken, viszont a tudatos gyakori pislogás által nagy mértékben segíthetünk a szem nedvesítésében.

Megfelelő folyadékbevitel

folyadék bevitel szemszárazság száraz szem

A változatos és egészséges táplálkozás minden szempontból fontos,hiszen a szervezetbe jutó ásványi anyagok és vitaminok biztosítják a szervek működését, valamint elősegítik az elváltozások megelőzését. Igaz ez a száraz szem betegségében is.

A dehidratáció kihat a könny termelésére is, ezért a megfelelő hidratáltság fenntartása érdekében ajánlott a napi minimum 2 liter víz elfogyasztása.

Omega-3 zsírsav bevitel

omega 3 olajok szemszárazság

Emellett érdemes figyelni az omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerekre, mivel ezek szemre gyakorolt pozitív hatása már tudományosan is kimutatott.

Az omega-3 beviteli források közé sorolhatók a halfélék- lazac, szardínia, tonhal-  és az olajos magvak. Heti több alkalommal fogyasztott omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend képes csökkenteni a száraz szindróma kialakulásának kockázatát.

Szünetek bevetése a képernyő használatkor

szemszárazság munka szünet bevezetése

A digitalizált világunkban mára már szinte lehetetlen elkerülni a kék-fény terhelést és az okos eszközök, számítógép használatát. A számítógép előtt töltött irodai munka végzésekor a  szem védelmének érdekében javasolt legalább 20 percenként szüneteltetni a képernyővel való érintkezést, de figyelni kell a képernyő előtt töltött olvasás, filmnézés idejére is. A szünetek beiktatása mellett, fontos az éjszakai pihenés ideje is, legalább 7-8 óra alvási óra.

Szemtorna, szemszárazság ellen házi gyógymódok egyike

szemszárazság ellen szemtorna

Talán kevésbé ismert módszer, de hatékonynak minősül a szemszárazság és szemfáradtság ellen. Szemünk számára egyenlő mértékű közeli és távolra nézés gyakorlása lenne ideális . A modern életmódunk következtében korlátozódott a szabadban töltött tevékenységek gyakorisága, mely alkalmakor a  távolra látás éppúgy igénybe vett mint a közelre látás.

Ezt az arányt egyszerű gyakorlatokkal a dolgozó szobában vagy irodában is javíthatjuk, ha a képernyő előtti munkát 20-30 perces szünettel megszakítjuk és szemtornát végzünk.

Ennek egyszerű lépései a következők:

  • első lépésben dörzsöljük össze és melegítsük fel a tenyerünket, majd az orrot szabadon hagyva a nyitott tenyerünket helyezzük a becsukott szemekre
  • vegyünk mély és lassú lélegzeteket, elmélyülve a sötétségben- ez az ingerhiány állapot lazítja és pihenteti a szemet és az agyat
  • vegyük el a tenyereket nyissuk ki a szemünket és 10-15x ismétlődő fel-le, jobbra-balra mozdulatokat , átlós és körkörös mozdulatokat alkalmazzunk a torna közben. a nyolcas forma leírása szemünkkel javítja a mozgáskontrollt
  • a szem fókuszálásához kövessük az ujjunk elmozdulását az orrunk hegyétől egy bizonyos távolságig, majd visszafele ismét az orrunk hegyéig
  • befejezésképpen ismételjük meg az első lépést: dörzsöljük össze tenyerünket és pár másodpercig helyezzük a csukott szemekre.

Masszírozás

szemszárazság maszírozás

A szemtorna kiegészítő része is lehet, a szemhéj és a szemkörnyék gyengéd masszírozása javítja és növeli a helyi véráramlást. Végezhetjük az ujjhegyek segítségével vagy vattapálcával. A lényeg, hogy merőleges mozdulatokkal masszírozzuk át a szemhéj környékét és a szemhéj  széleket. Az alsó szemhéj esetében alulról felfele, a felső szemhéj esetében felülről lefele haladó mozdulatokkal masszírozzunk a külső szemzugtól az orr irányába haladva. Ismételjük meg a folyamatot párszor.

Száraz levegő mérséklése párásítóval

levegő párásító szemszárazság ellen házilag

A levegő páratartalmának ellenőrzése és megfelelő szinten tartása fontos szempont lehet szemünk egészségének megőrzésében is.  Ha olyan helyiségben tartózkodunk melyben száraz a  levegő, vagy légkondicionáló berendezés működik akkor ez nagy mértékben hozzájárulhat a szem kiszáradásához. A levegő ideális páratartalma 40-60% közötti, ezt az értéket párásító berendezés használatával lehet szinten tartani.

Szemhéj higiéné

A szemszárazság ellen házi gyógymódok egyik módja a szemhéj higiéné gyakorlása.

A szemszárazság enyhe tünetei közé tartozik az égő, szúró, viszkető száraz szem, idegen test  érzete a szemben, a  súlyosabb tünetek már a váladékozás megjelenését, a szemhéjszél gyulladását is jelenthetik.

Ilyen esetben elsődleges kezelési lehetőség a szemhéj és a szemhéjszéli higiénia, melynek kivitelezése egyszerű és otthon elvégezhető.

Ennek lépései a következők :

  •  Meleg vizes borogatás – tiszta, felforralt majd testhőmérsékletre visszahűtött steril müll-lapot használva,  kímélő mozdulatokkal a szemhéjszéleken esetlegesen beszáradt és lerakódott váladékot fellazítjuk
  • Masszázs, tisztítás – boorogatás után, megnedvesített vattapálcával átdörzsöljük, enyhe nyomással masszírozzuk a szemhéjszéleket, kiürítve ezáltal a pangó váladékot

Kontaktlencse helyes viselése

kontakt lencse szemszzárazság házilag

A kontaktlencse viselők esetében fontos szempont a lencséknek a  megfelelő felhelyezése. A kontaktlencse viselése során kritikus fontosságú, hogy a lencse a megfelelő minőségű és mennyiségű könnyfilmben lebegjen. Ellenkező esetben, a lencse a szaruhártya felszínéhez dörzsölődhet, ami idegentest-érzést és esetlegesen szúró fájdalmat okozhat, valamint nyílt utat biztosít a kórokozóknak. A szaruhártya felszínének kis sérülése krónikus gyulladást eredményezhet, különösen, ha gyulladásos sejtek áramlanak a felszínre és krónikus gyulladást hoznak létre.

A kontaktlencsét viselők körében a száraz szem szindróma elkerülése végett  ajánlott odafigyelni:

  •  a kontaktlencsék rendszeres és alapos tisztítására,
  • a kontaktlencsék megfelelő nedvesen tartására, a tartósítószer mentes műkönnyek használata segítségével
  • a gyakori lencsecserére.

A kontaktlencse viselőknél megfigyelték, hogy az átlagnál még kevesebbet pislognak, illetve az ők esetükben nem záródik teljesen a szemrés. Ennek következtében a könnyfilm szétterjedése a szemfelszínen nem tökéletes. Ezért körükben a gyakori pislogás méginkább fontos szükséglet, pislogás által növelhető a könnyfilm megfelelő szétterülése.

Gyógynövényes szemborogatás – csak óvatosan!

szemborogatás kamilla körömvirág

Jó néhány gyógynövényünk mint a kamilla, körömvirág gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt régóta ismert szer, sokan ajánlották a belőlük készült langyos tea oldatát kötőhártyagyulladás, szemgyulladás, árpa érlelésére szemborogatásként, kicsiknek nagyoknak egyaránt. Mára már ez a javallat megkérdőjelezhető, a nem megfelelő tisztasági fok és a kamilla esetében pl. éppen a szárító, allergizáló jelleg miatt nem mindenki ajánjla egyértelműen használatát.

Összegzés

A fenti praktikák egyszerűen bevethető segítségül szolgáló javaslatok, amelyek az enyhébb tünetek esetében jobbulást hozhatnak, azonban ha a szemszárazság ellen házi gyógymódok egyik módja sem bizonyul eredményesnek többszöri alkalmazás során sem, érdemes szemészeti szakemberhez fordulni részletes kivizsgálás és tanácsadás végett .

2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.