Kevert kötőszöveti betegség

« Back to Glossary Index

Mi a vegyes kötőszöveti betegség?

A vegyes kötőszöveti betegség (MCTD) egy ritka autoimmun betegség. Három másik kötőszöveti betegség jellegzetességeivel rendelkezik: Szisztémás lupus erythematosus (SLE), szkleroderma és polymyositis.

Mi okozza?

Az MCTD pontos oka ismeretlen. Úgy vélik, hogy autoimmun betegség, amikor az immunrendszer tévesen megtámadja az egészséges sejteket. Néhány MCTD-ben szenvedő embernél a családban előfordult a betegség, de a genetika szerepe továbbra is tisztázatlan.

Milyen és hány típusa van?

Az MCTD-t egyedi betegségnek tekintik, de vannak átfedő jellegzetességei más kötőszöveti betegségekkel, például az SLE-vel, a szklerodermával és a polymyositisszel. Néha “átfedő betegségnek” is nevezik, mivel ezeknek a különálló betegségeknek a tünetei nem egyszerre jelentkeznek, hanem általában több év alatt jelentkeznek.

Hogyan diagnosztizálható?

Az MCTD diagnosztizálása kihívást jelenthet a különböző tünetek miatt. A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálati leletek és a vérvizsgálatok kombinációja szükséges. Az orvosok akkor gyanakodnak MCTD-re, ha a lupusz, a szisztémás szklerózis és a polymyositis tünetei átfedik egymást. Vérvizsgálatot is végeznek, hogy ellenőrizzék egy specifikus antitest magas szintjét, amely összefüggésbe hozható az MCTD-vel.

Hogyan kezelhető?

Bár az MCTD-re nincs gyógymód, a kezelések segíthetnek a tünetek kezelésében. Az előírt gyógyszerek típusa a betegség súlyosságától és a tünetektől függ. A gyógyszerek közé tartozhatnak kortikoszteroidok, maláriaellenes gyógyszerek, kalciumcsatorna-blokkolók és egyéb immunszuppresszánsok. A tünetek ellenőrzésének egyéb módjai közé tartoznak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a kezek védelme a hidegtől, a dohányzás mellőzése és a stressz csökkentése.

« Vissza a szótárhoz
2013-ban diplomázott mint gyógyszerész, érdekli a gyógyítás minden formája, legyen az gyógynövény vagy gyógyszer alapú. Célja, hogy segítse a páciensek gyógyulását és tájékoztassa az olvasókat a legfrissebb információkkal a portálon. Bövebben ITT.